Подкаст фестивал за първи път в България

Първият в България онлайн подкаст фестивал ще се проведе от 18 до 22 ноември и ще представи създателите на някои от любимите американски, европейски и български подкасти.

Организатор на събитието е АЕЖ-България с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и в партньорство с Фондация „Америка за България“. Фестивалът е от серията журналистически конференции, които се превърнаха в традиция през последните пет години и които през 2020 г. стават част от бранда „Sofia Talks Media“.

Фестивалът „ЗАСЛУШАЙ СЕ: Силата на подкаста“ ще включва разговори, дискусии и майсторски класове. Всяка делнична вечер от сряда до петък предвижда онлайн среща с изтъкнати международни водещи и продуценти. А през уикенда се добавят майсторски класове и практически обучения, на които участниците ще получат насоки как да създадат свой собствен подкаст или какво може да подобрят, ако вече имат такъв. По време на дискусиите лекторите ще се спрат върху някои от актуалните теми и предизвикателствата от света на подкастите.

Сега разкриваме трима от лекторите, до които ще има възможност да се докосне българската публика:

Latif NasserЛатиф Насер 
Латиф Насер е един от водещите на Radiolab, популярен американски подкаст, носител на множество престижни награди. По-рано тази година Насер създава мини поредицата The Other Latif, разказваща историята на мароканец със същото име, който се озовава в затвора Гуантанамо Бей. Като репортер на Radiolab, Насер отразява най-различни теми – от фотографирането на снежинки до направата на средновековни роботи и полярна мечка, която си пада по секс с мечки гризли.

Gregory WarnerГрегъри Уорнър
Грегъри Уорнър е водещ на подкаста Rough Translation по Американското обществено радио (NPR) и бивш кореспондент на медията в Източна Африка. Работата му като чуждестранен кореспондент получава престижни отличия, включително награда на американския Overseas Press Club и Peabody. Той е стипендиант по журналистика в Йейлския университет и обикаля различни места по света със своя акордеон.

Katy LeeКати Лий
Кати Лий е репортерка, работеща в Париж, и една от водещите на подкаста The Europeans, който отразява теми, свързани с европейска политика и култура. Нейни материали са публикувани в издания като в. “Гардиън”, Politico и Foreign Policy. Лий преподава курс за подкасти във френския университет Sciences-Po.Запазете си датите и очаквайте скоро пълния списък с лекторите и програмата на събитието, както и билети за майсторските класове. За повече информация: conference2020.aej-bulgaria.org