Коментар от Отмар Лаходински за Wiener Zeitung. Авторът е председател на международната Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ).

Във Франция и в цяла Европа ужасът се завръща: миналия петък френският учител по история Самюел Пати бе намушкан и обезглавен в предградие на Париж. 18-годишен имигрант с чеченски корени извърши жестокия акт и малко след това бе застрелян от полицията.

Това беше и атака срещу свободата на изразяване, толерантността и разделението между държава и религия, което е един от основните републикански принципи във Франция.

47-годишният баща се е занимавал с темата за свободата на изразяване в клас, представяйки карикатури на Мохамед от сатиричното списание „Шарли Ебдо“, и опасностите от радикалния ислям. Тогава мюсюлманин баща на един от учениците на Пати предизвиква кампания в социалните мрежи, насаждаща омраза срещу учителя. Радикални проповедници се присъединяват към тази частна „фетва“. Ислямските власти – като официалния уебсайт на Голямата джамия в Париж – също публикуват видеоклипа с омразната реч на бащата и изискват да се вземат мерки срещу учителя заради богохулство. Сега там можете да намерите само коментари, осъждащи убийството на учителя.

В онлайн форумите на ислямските институции във Франция можеха да се прочетат многобройни коментари, изразяващи разбиране към това, че учителят е обезглавен. Защо да се позволи някому да се подиграва на пророка; сега убийството ще има възпиращ ефект.

Подобен аргумент бе направен преди почти шест години след терористичната атака срещу редакцията на „Шарли Ебдо“. А неотдавна мюсюлманин фанатик намушка двама минувачи пред бившата редакция.

Френският президент Еманюел Макрон съвсем наскоро призова за по-строги мерки срещу „ислямския сепаратизъм“ на граждани, които отхвърлят либералните и светските ценности на френското общество. Издаването на удостоверения за девственост например едва неотдавна стана наказуемо престъпление. Сега онлайн форумите трябва да бъдат следени по-внимателно и публикациите с реч на омраза да се изтриват по-бързо.

Във всички страни от ЕС основни ценности като свободата на мнението и върховенството на закона трябва да бъдат по-добре защитени. Трябва да стане ясно, че шериатът не може да бъде приведен в съответствие с европейския правен ред. Проповедниците на омраза трябва да бъдат наказвани и възпрепятствани да говорят с вярващи и особено с млади хора. Религиозното обучение трябва да се контролира по-строго, включително онова, което се проповядва в джамиите.

Може би трябва да бъде въведено задължително обучение по етика, в което младите граждани на ЕС и мигрантите да бъдат обучавани на основните ценности, съставляващи гражданските свободи в европейското общество. Призивите за омраза – в това включвам и атаките срещу хомосексуални хора от страна на католически епископи и свещеници в Полша – трябва да бъдат наказани. Ние всички дължим това на Самюел Пати, който трябваше да умре в защита на нашите ценности.