Международни организации изразиха възмущение от жестокото нападение срещу разследващия журналист Висар Дуричи в Косово в сряда вечер. Дуричи е бил хоспитализиран със сериозни наранявания на главата и лицето след нападение от трима неизвестни мъже, близо до дома му. Дуричи се прибирал от участие в телевизионно предаване.

Асоциацията на европейските журналисти остро осъжда нападението, което се е случило по време, когато насилието срещу журналисти в Косово е във възход, според Европейския център за свобода на печата и медиите. Представителят на АЕЖ за свобода на медиите, Уилям Хорсли, заяви: „Това жестоко нападение над виден журналист, известен с разследващите си репортажи за престъпността и корупцията, без съмнение е атака, целяща сплашване на тези, които чрез независима журналистика разобличават престъпността и корупцията в Косово“.

Висар Дуричи е етнически албанец, чието собствено телевизионно предаване е добре известно с разкриването на корупционни скандали и действията на организираната престъпност. В деня на нападението той обвини държавни служители, че са замесени в корупция и злоупотребяват с властта си. 

Косовският премиер Авдула Хоти нарече нападението „неприемливо“ и заяви, че виновните трябва да бъдат наказани и че е започнало наказателно разследване. Представителството на Европейския съюз в столицата Прищина осъди нападението и заяви, че на журналистите трябва да могат да вършат своята работа свободно и безопасно.

АЕЖ призовава косовските власти да извършат бързо и ефективно разследване и да изправят пред правосъдието отговорните за това престъпление.