АЕЖ-България се присъединява към протеста на колегите ни от Албания.

Асоциацията на европейските журналисти – Албания категорично осъжда продължилия няколко часа арест на главния редактор и заместник-председател на Асоциацията г-н Камил Джани. Това е действие на полицейските власти извън правната рамка, което за пореден път показва, че правоприлагащите органи и политическите лидери от мнозинството подхранват език на насилие и агресия към представителите на медиите.

Арестуването е станало в редакцията, в момент, когато журналистът Камил Джани е снимал представители на полицията, докато те са арестували протестиращи. В допълнение към незаконното задържане, полицията е използвала и насилие над журналиста, удряйки го няколко пъти, без причина и мотив, и изтривайки видеоклиповете, които той е записал с телефона си.

АЕЖ Албания апелира към националната полиция да се дистанцира от този скандален акт, нарушаващ свободите и правата на човека, и да проведе задълбочено разследване, за да накаже нарушителите в полицейска униформа. За съжаление полицейските власти не реагираха на този случай.

Полицията наруши грубо закона, като арестува журналист, докато той изпълнява служебните си задължения и се намира в редакцията, което е напълно неприемливо за държава, желаеща да стане част от Европейския съюз.

Подобни действия показват, че свободата на медиите в Албания не само намалява от ден на ден, но страната излага на опасност европейското бъдеще поради тези скандални действия на държавния орган.

АЕЖ-Албания