Призив да бъдат подкрепени медиите, които разпространяват достоверни новини и информация, а властите да превърнат надеждната журналистика в един от акцентите  на кампанията за парламентарните избори през ноември, бе отправен от „Репортери без граници“ след посещението на Павол Шалай – ръководител за Европейския съюз и Балканите за организацията в София на 23 и 24 септември. Той беше сред лекторите на на конференцията „Нови хоризонти в журналистиката“, организирана от World Press Institute с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти – България.

По време на среща с министъра на културата Велислав Минеков, Шалай е припомнил десетте препоръки на „Репортери без граници“ към медийната среда в България, които организацията даде преди изборите през април. Част от предложенията включват приемане на конкретни мерки за насърчаване на достоверното отразяване на събитията и за подкрепа на независимите български медии.

„Правото на информация в България се намира в сериозна криза. Нуждаем се от кризисен план за свободата на словото, който да подкрепи достоверната информация и онези журналисти, които я произвеждат и разпространяват. В страна, която е раздирана от настъпването на корона вируса и от корупцията, свързана с разпределението на еврофондовете, достъпът до надеждно отразяване на обществените политики е в интерес както на българите, така и на европейците“, заяви Павол Шалай по време на конференцията „Нови хоризонти в журналистиката“.