В навечерието на 3 май (Световен ден на свободата на печата) Асоциацията на европейските журналисти – България отправя покана към всички български журналисти и медийни експерти да участват в седмото националното проучване за свободата на изразяване в страната. АЕЖ-България провежда изследването на всеки две години от 2011 г. насам. 

Въпросникът е насочен върху трудовите условия, формите на натиск, автоцензурата и актуалните проблеми в медийната среда, дезинформацията, влиянието на съдебните дела срещу журналисти, т.нар. стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP). 

Специален фокус тази година са темата за стреса и ефектите върху психичното здраве на журналистите при отразяването на травматични събития като извънредни ситуации, катастрофи, криминални случаи, убийства, военни конфликти, климатични катаклизми и др. 

Анкетата ще бъде отворена за попълване до 10 юни 2024 г. 

Хронологията на резултатите от проучванията през годините можете да видите тук: 2011, 2013, 2015, 2017, 2020, 2022. АЕЖ-България гарантира анонимността на мненията и оценките в изследването, чиито резултати ще бъдат представени през есента на тази година. Събраната информация ще се използва само в обобщен вид, а попълването на въпросника отнема 15 минути. Статистическата обработка на данните се прави съвместно с агенцията за маркетингови и социални проучвания „Алфа Рисърч“.

Каним всички действащи журналисти да се включват в попълването на въпросника, за да имаме възможно най-представителните резултати за свободата на изразяване и състоянието на журналистическата професия в България.

*Цялата отговорност за съдържанието на анкетата, обобщаването, анализирането на резултатите и представянето им е на АЕЖ-България. Организацията финансира проучването със собствени средства.