Скъпи приятели, конференцията “Нови хоризонти в журналистиката” се налага да бъде отложена. За събитието, организирано от World Press Institute, в партньорство с Фондация “Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти, в София трябваше да пристигнат гости от цял свят и провеждането му в настоящата ситуация се оказва невъзможно.

Организаторите взехме решение конференцията да бъде отложена с няколко месеца заради обстановката с COVID-19, като новата дата ще бъде съобщена в следващите дни. Всички, които са закупили билети, ще могат да ги използват без презаверяване, а онези, които решат да се откажат, ще получат парите си обратно.

Първата конференция на World Press Institute в България, трябваше да се състои на 13 и 14 март в зала 8 на НДК. Веднага щом имаме потвърждение от основните участници за нова подходяща дата, ще я обявим.

В програмата на конференцията са имена като:

  • Джеймс Фaлоуз  – старши кореспондент на американското списание The Atlantic. Фалоуз работи за изданието от края на 70-те години на миналия век. Той има богат опит като чуждестранен кореспондент, а освен това е работил в администрацията на президента Джими Картър, като е подготвял речите му; 
  • Майкъл Монтгомъри – продуцент на радио/подкаст поредицата за разследваща журналистика “Reveal” на Центъра за разследваща журналистика в Калифорния. Той е носител на множество журналистически награди и журналист с дългогодишен опит в сферата на радиото, телевизията и печата, Монтгомъри е сътрудничил с Асошиейтед прес, Ен Пи Ар, Би Би Си, Ей Пи Ем и “Фронтлайн”;
  • Пол Стайгър е основател, главен редактор и изпълнителен директор на ProPublica, онлайн платформа за разследваща журналистика, от 2008 до 2012 г. За този период журналистите от ProPublica получават две награди „Пулицър“ през май 2010 г. и май 2011 г.

WPI е организация с близо 60-годишна история, която насърчава свободата на пресата и дава възможност на журналисти от цял свят да посетят САЩ, в рамките на обучителна програма. До момента от възможността са се възползвали над 500 действащи журналисти от 94 държави, в това число и 10 представители на български медии.

Сред участниците в конференцията са стипендианти на WPI, известни журналисти от Южна Африка, Финландия, Германия, Украйна и България.

Конференцията е насочена към професионални журналисти, както и към граждани с интерес по темата разследваща журналистика, свобода на словото и нови формати за разказване на истории. Подробности могат да бъдат видени на уебсайта на конференцията.