Защо екологичната журналистика стана толкова опасна?

През последното десетилетие 13 журналисти, разследващи екологични проблеми, бяха убити, а много други са станали жертва на насилие, тормоз, сплашване и съдебни преследвания. Комитетът за защита на журналистите (CPJ) разследва още 16 смъртни случая. Според негови представители броят на убийствата може да достигне 29, което прави тази сфера на журналистиката една от най-опасните след отразяването на военни конфликти.

В този подкаст на Guardian разследващият журналист Жулиет Гарсайд и редакторът в областта на околната среда Джонатан Уотс обсъждат защо насилието над журналисти се увеличава. Те представят разследването Green Blood на Forbidden Stories, което разкрива как журналисти, които отразяват проблеми на околната среда по целия свят, биват тормозени, арестувани и убивани.

On the frontline: why has environmental journalism become so dangerous?


Apple Podcasts
| Google Podcasts | Spotify | Download

Може да слушате подкаста ни във всички платформи или на сайта на АЕЖ – България, както и да ни последвате във Facebook, Instagram, Twitter.

Този подкаст е създаден с подкрепата на Фондацията за свободата „Фридрих Науман“. Изразените мнения са отговорност на авторите и не отразяват непременно гледната точка на Фондация „Фридрих Науман“ и АЕЖ – България.

Подкастът на АЕЖ – България показва света на журналистиката отблизо.

Епизоди

Какво ново