*Текстът е допълнен на 2.03 с получено от АЕЖ писмо с искане за право на отговор, което публикуваме без редакторска намеса под оригиналната публикация. Както и на 5.03 с получено възражение.

Репортерката на gospodari.com и членка на Асоциацията на европейските журналисти Виктория Симеонова се превърна в мишена на грозни атаки заради работата си по разследване, показващо финансови злоупотреби. Снимки от личния ѝ профил в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения. 

Виктория Симеонова е подала сигнал до Главна дирекция за борба с организираната престъпност, но до момента извършителите не са разкрити. АЕЖ – България настоява властите да предприемат бързо разследване на тормоза срещу нашата колежка. Подобни посегателства срещу журналисти заради работата им са недопустими и властите трябва да открият и изправят виновните пред правосъдието. 

 

Ето какво разказа самата журналистка за случая, по който работи:

През 2013 година финансовият брокер „Глобал Маркетс“ беше обект на разследване от ДАНС заради „всяване на банкова паника“, а лицензът на компанията беше отнет от Комисията за финансов надзор. Години по-късно, през 2018 година в „Господари на ефира“ бяха представени историите на засегнати от дейността на „Интерактив кампъни“ – тогавашното ново име на „Глобал Маркетс“. Прокуратурата образува 5 досъдебни производства по случая, обеща проверки и обвинения при събиране на достатъчно доказателства.

През 2020 г. след като са сезирани от граждани, „Господарите“ започват разследвания на нови предполагаеми финансови измами от свързани фирми с различни имена. Според данните, с които разполагат от предаването, зад всички тези фирми стоят две лица – въпреки че е практика официално в управителния съвет на компаниите да се вписват други имена. Нито една от въпросните фирми, обвързани с вече познатата схема, няма лиценз от Комисията за финансов надзор и от Българската народна банка. Сред пострадалите от дейността на фирмите има хора, инвестирали шестцифрени суми. Има данни, че същата група действа и в Гърция, Македония и Сърбия, а в Румъния дейността е била прекратена през 2019 година след акция на властите.

“Господарите” са се натъкнали и на група от сайтове, които публикуват клеветнически статии срещу всеки, решил да подаде жалба срещу тях в полицията или Прокуратурата. Клевети по адрес на засегнатите се разпространяват от месеци от сайтове, в чиито управителен съвет влиза управител на една от фирмите-част от схемата. Нито един от въпросните сайтове crimes.bg, kliuki.bg, kliuki.ws, hotarena.net и mreja.bg не е подал декларация към Министерството на културата като доставчик на медийни услуги, каквото е изискването на закона.

Въпреки дългогодишната работа на „Господарите“ по темата и многобройните жалби, подадени до прокуратурата, до момента не се забелязва институциите да работят по тези сигнали – именно това мотивира стоящите зад финансовата пирамида да продължават с измамите, категорична е Симеонова.

Можете да видите разследването на Виктория Симеонова:

ЗАРАДИ БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ПРОКУРАТУРАТА: Финансова пирамида продължава да завлича хора с огромни суми (1 ЧАСТ)

РАЗСЛЕДВАНЕ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Как финансовата пирамида убеждава жертвите си (2 ЧАСТ)

ЛЪЖИ И ОБЕЩАНИЯ: Как протече срещата на “Господарите” със служители на финансовата пирамида (3 ЧАСТ)

Атакуват грозно наш репортер с фалшиви обяви в еротични сайтове (РЕПОРТАЖ)


Писмо с искане на право на отговор:

ДО АСОЦИАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

От Теодор Грозданов

Управител на Интерактив Къмпани

 

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ

Във връзка с  материал, публикуван на Вашия сайт

Уважаеми Госпожи и Господа,

Обръщам се към Вас, във връзка с публикация озаглавена „Журналистка е подложена на тормоз заради разследване на финансови пирамиди“, в качеството си на управител на дружество Интерактив Къмпани ЕООД като пряко засегнато от статията, публикувана на Вашия сайт. 

В текста на тази публикация без каквито и да било доказателства управляваното от мен дружество е свързано с  тормоз и финансови измами. Към момента, както се споменава и в публикацията, тече разследване от страна на ГДБОП, но извършители все още не са разкрити. Съдът е единственият компетентен орган в Р България, който с оглед доказателствата постановява присъди и признава за виновни за извършване на деяния обявени като престъпления.  

Бих искал да обърна внимание на факта, че използването на достъпна в интернет пространството информация с цел създаване на фалшиви профили е възможно за всеки един човек с достъп до компютър. Още повече журналиста Виктория Симеонова е работила по множество репортажи, които биха могли да провокират реакции от обектите в тях. В тази връзка твърденията и внушенията за причинно- следствена връзка между последните репортажи на журналиста Виктория Симеонова касаещи управляваното от мен дружество и създаването на нейни фалшиви профили в интернет са безпочвени и лишени от доказателства. Като засегнат от „разследванията“ на журналистката имам законови възможности, които ще използвам.

Произтичащото от статията Ви внушение, че аз или някой от моят екип е публикувал обяви с нецензурно съдържание и съм уронил престижа на журналиста Виктория Симеонова, към настоящия момент е не само безпочвено, неподплатено с никакви доказателства и компрометиращо, но и представлява клевета по смисъла на чл. 147 от Наказателния кодекс. 

Публикуваните материали, категорично нарушават защитената сфера на правата и свободите ми, конституционно гарантирани на всеки гражданин на Република България. 

Обективната журналистика в една правова държава би трябвало да разглежда и отразява гледните точки на всички засегнати страни. В допълнение бих искал да обърна внимание, че към настоящия момент, компанията управлявана от мен не осъществява търговска дейност. Към момента, към който е упражнявала дейност е разполагала с всички законово изискуеми документи. 

 

В тази връзка искам да отправя официална молба към Вас за корекция на публикувания материал, с което внушавате, че управляваното от мен дружество стои зад фалшивите профили на журналиста Виктория Симеонова създадени в интернет пространството, като оставам на разположение да съдействам за обективното отразяване на създалия се казус.

С настоящото Ви уведомявам, че в случай, че не предприемете действия при липса на адекватна реакция от Ваша страна ще потърся правата си по съдебен ред, където ще установя, че управляваните от Вас медии трайно и системно във времето нарушават гражданските ми права и свободи. 

 

С Уважение

       Теодор Грозданов