Най-малко девет репортери са били бити, сплашвани или възпрепятствани от полицията по време на ожесточени сблъсъци около футболен мач в София. „Репортери без граници“ (RSF) приветства обещанията на българския министър-председател Николай Денков да бъдат взети мерки за подобряване на безопасността на журналистите и призовава да бъдат приложени бързо.

На 22 ноември RSF се свърза с българския премиер, който обяви серия от мерки в отговор на посегателствата над журналисти от страна на полицията седмица по-рано, по време на футболния мач от квалификацията за Евро 2024 между България и Унгария. Денков осъди „остро“ полицейското насилие срещу журналисти, чийто мащаб е безпрецедентен за последните години. „За да гарантираме достъпа на гражданите до информация, първо трябва да гарантираме сигурността и правата на медиите, които отразяват рискови събития“, заяви министър-председателят пред RSF. Непосредствено след инцидентите на 16 ноември Денков каза, че отказва да бъде „премиер в правителство, което бие хората по улицата“.

Най-малко шестима журналисти съобщиха, че са били умишлено бити с палки или удряни от полицията в нощта на мача: Дани Йорданов и Марио Господинов от новинарския уебсайт Gospodari.com, Кристиян Иванов и Емил Георгиев от спортния уебсайт Sportlive.bg, Юлиан Сутев от Дарик радио и Николай Парашкевов от вестник „Телеграф“, който е получил сериозна травма на главата. Полицаите също така умишлено са пръскали сълзотворен газ в лицето на фотограф, пожелал да остане анонимен; поискали са от Георги Кожухаров, фотожурналист от сайта „Дневник“, да изтрие снимките си; и са задържали за кратко Николай Ганчев, друг репортер на Дарик радио.

„Приветстваме, че се осъзнава – на най-високо ниво в българското правителство – факта на полицейското насилие срещу журналисти. RSF ще следи въпроса с изострено внимание, за да се гарантира, че обещанията бързо ще бъдат последвани от действия. Употребата на произволна сила трябва да бъде наказвана образцово. А за да се справи със системната полицейска злоупотреба с власт срещу репортери, България се нуждае от системни мерки.“

Павол Шалай
Ръководител на бюрото на RSF за ЕС и Балканите

Денков заяви пред RSF, че е поискал от министъра на вътрешните работи да „проведе задълбочено разследване“ и да „предприеме съответните мерки спрямо полицейските служители, които […] са извършили актове на насилие срещу граждани, включително журналисти“. Премиерът също така е поискал създаването на стратегия стратегия и план за превенция на полицейското насилие над граждани и журналисти, както и програми за обучение на полицейските служители.

Комисия за разследване на полицейското насилие

Няколко дни след полицейското насилие ръководителят на правителството обяви създаването на парламентарна анкетна комисия. Последвалите политически спорове обаче показват, че изпълнението ѝ не е гарантирано. Ръководителят на парламентарната група на Движението за права и свободи Делян Пеевски, който се ползва с голямо влияние в управляващата коалиция, се противопоставя на идеята.

RSF подкрепя създаването на такава парламентарна комисия, която да разследва специално насилието над журналисти. Наред с мерките, обявени от премиера, RSF призовава също така за:

  • централизиран и независим полицейски инспекторат, който да разследва полицейското насилие срещу журналисти;
  • създаване на система за бързо предупреждение за журналисти, които са станали жертва на нападения;
  • механизъм за диалог между полицията и журналистите.

Тези препоръки, които RSF отправи за първи път през 2021 г., са в съответствие с препоръките на Европейската комисия относно безопасността на журналистите от същата година.

България е на 71-во място от общо 180 държави в Световния индекс за свободата на пресата на RSF за 2023 г.

Снимки: © Георги Кожухаров (Дневник)


Unprecedented police violence against journalists in Bulgaria: RSF will monitor that systemic measures are implemented