Автор: RSF

Днес (7 октомври 2021 г.) се навършват не само 69 години от рождението на руския президент Владимир Путин, но и 15 години от убийството на известната руска разследваща журналистка Анна Политковская. „Репортери без граници“ (RSF) отбелязва този тъжен повод, като организира протест с пускането на хиляда черни балона във въздуха, които да напомнят на президента Путин за атмосферата на безнаказаност в неговата държава.

Анна Политковская, известна с отразяването на чеченския конфликт и със своите статии, критикуващи Кремъл, в независимия вестник „Новая газета“, беше символ на борбата за свободата на пресата в Русия. Тя бе застреляна в асансьора на своя жилищен блок в Москва на 7 октомври 2006 г. По стечение на обстоятелствата Владимир Путин, който, откакто пое управлението в Русия, ограничава свободата на медиите и насърчава атмосферата на безнаказаност за насилствени престъпления срещу журналисти, е роден също на 7 октомври.

За да отбележат тази двойна годишнина, служители на RSF организират серия от протести с пускането на хиляда черни балона с хаштаг #UnhappyBirthdayMrPutin пред руските посолства в Париж, Берлин и Лондон, както и пред централата на „Новая газета“ в Москва.

„Петнайсет години по-късно поръчителите на убийството на Анна Политковская все още не са идентифицирани поради липса на политическа воля“, каза генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. „Това, че извършителите са в затвора, не е достатъчно. Безнаказаността е още по-трагична, защото давността за убийството й изтича днес. Европейският съд по правата на човека постанови през 2018 г., че убийството не е разследвано както трябва, а след това разследването не е напреднало. Владимир Путин би могъл да предложи на своята страна истински подарък на рождения си ден – фронтална атака срещу безнаказаността в страна, където са убити близо 40 журналисти, откакто той пое управлението.“

„Новая газета“ е вестник-мъченик с пет убити свои репортери в продължение на две десетилетия, включително Наталия Естемирова, журналист, активист и приятел на Политковская, която също отразяваше Чечения и беше убита през 2009 г. Елена Милашина, която сега отразява за вестника този най-потискащ руски регион, също е напълно наясно с опасностите.

„В нашата страна журналистите могат да се защитят само по един начин – като покажат, че ако убиете един журналист, винаги ще дойде друг и в крайна сметка не можете да убиете всички“, казва Милашина в новата книга „Те поддържат журналистиката жива в Русия”, издадена от Les Petits Matins и редактирана от Йохан Бир с послеслов от Жана Кавелие, ръководител на бюрото за Източна Европа и Централна Азия на RSF.

Русия се намира на 150-а позиция от 180 държави в Световния индекс за свобода на медиите на RSF за 2021 г., а Владимир Путин заема видно място в галерията от „хищници“, унищожаващи свободата на медиите, публикувана от RSF през юли тази година.


По повод годишнината от убийството и изтичането на давността „Новая газета“ публикува документален филм, разследващ престъплението и предполагаемия поръчител, за който журналистите от вестника смятат, че отдавна е добре известен на държавните органи в Русия.