32593497386_0a4a31659a_zU.S. Press Freedom Tracker, за чието създаване ви информирахме през април, вече е факт. Сайтът следи за безопасността на журналистите в САЩ, които работят в условия на растящ натиск след встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп.

За ежедневното функциониране на сайта отговаря Freedom of the Press Foundation. Сайтът има свой управителен съвет, съставен от представители на Committee to Protect Journalists (CPJ), Reporters Committee for Freedom of the Press, Reporters Without Borders (RSF), Index on Censorship и Knight First Amendment Institute към Колумбийския университет в САЩ. Сред партньорите на проекта има журналистически асоциации, медии и организации, борещи се за свобода на словото, като Society of Professional Journalists (SPJ), Global Editors Network (GEN), Pen America, Online News Association, Columbia Journalism Review (CJR), Mediashift и Poynter.

Управляващ редактор на U.S. Press Freedom Tracker е Питър Щерн – журналист, който до преди няколко месеца отразяваше теми, свързани с онлайн и печатни медии, за Politico. На 1 май той започна работа като репортер към Freedom of the Press Foundation, където събира информация за арести на журналисти, спиране и обискиране на журналисти по границата, съдебни процеси във връзка с изтекли документи и натиск върху журналисти да разкрият конфиденциалните си източници на информация.

Въпреки че организации като CPJ събират сведения за убити и задържани журналисти в различни точки на света, досега липсваше подробна и достоверна информация за инциденти с журналисти в САЩ. Именно това се надява да промени екипът зад U.S. Press Freedom Tracker.

„САЩ има едни от най-силните законови гаранции за свобода на печата в света и солиден и разнообразен медиен пейзаж, но това не може да се приема за даденост“, казва Алекс Елърбек, сътрудник на CPJ в САЩ и председател на управителния съвет на новия сайт. „Имаме остра нужда от пълно и честно документиране на предизвикателствата пред свободата на печата в тази страна.“

САЩ е особен случай, който изисква специфичен подход, става ясно от думите на Питър Щерн пред Wired.

„Много журналисти в САЩ биват арестувани по време на протести“, казва Щерн. „Все по-често журналисти биват спирани на границата. Разследват се източниците на журналисти – [практика], която се ускори осезаемо при администрацията на Обама и продължава при администрацията на Тръмп. Журналисти са обект на принудителни проверки, има случаи на конфискуване на тяхно имущество. Все по-чести са и нападенията [срещу журналисти].“

Въпреки че създателите на U.S. Press Freedom Tracker се нядават събираните от тях данни да бъдат полезни за юристи и други специалисти, те искат сайтът да бъде максимално привлекателен, достъпен и полезен за обществото като цяло.

„Смятам, че [създаването на такава платформа] е страхотна идея, чието време, за съжаление, е дошло заради увеличаващите се заплахи срещу свободата на печата в САЩ“, казва пред Wired Ленърд Дауни, бивш изпълнителен редактор на The Washington Post, който ръководи отразяването на аферата „Уотъргейт“. „[Сайтът] със сигурност ще е от полза за медиите, когато те споделят информация относно тези заплахи и се борят срещу тях. Това, което остава да видим, е дали той може да спомогне за образоването на обществото.“

Снимка: Joe Flood