Twitter ще се опита да спре потребителите да споделят статии, които не са прочели, за да насърчи „информираните дискусии“ в социалните медии. В тестова версия, достъпна за устройства с Android, сайтът въвежда задаването на въпрос към потребителите дали наистина искат да ретуитнат линк, който не са отворили.

Проблемът със споделяне на линкове, които въобще не се отваряни, не е нов. Проучване от 2016 г. на Columbia University и Microsoft показва, че 59% от линковете, публикувани в Twitter, никога не се кликват.

Решението на Twitter не е да забрани или премахне автоматично такива споделяния, а да затрудни процеса, като се опита да подтикне някои потребители да преосмислят действията си в социалната мрежа. Това е подход, който компанията използва по-често напоследък, за подобри качеството на съдържанието в платформата, без да получи обвинения в цензура.

През май тази година Twitter започна да експериментира с молба към потребителите да „преразглеждат“ отговорите си към туитове, ако се канят да използват обиден език спрямо други хора. Този подход се оказа неефективен, тъй като софтуерният филтър трудно може да различи например омразна реч, насочена към непознати, и пиперлив език в реплики между приятели.

През тази седмица Тwіttеr предприе и кампания срещу споделянето на дезинформация относно 5G и коронавируса, дoбaвяйки eтиĸeт „Вижте фактите за COVID-19“, ĸoйтo ocтaнaлитe пoтpeбитeли виждaт, ако пyблиĸaциятa ce бaзиpa нa нeдocтoвepнa, cпeĸyлaтивнa или ĸoнcпиpaтивнa инфopмaция. Етиĸeтът пpeпpaщa ĸъм cтpaницa, oзaглaвeнa „He, 5G нe пpичинявa ĸopoнaвиpyc“, съдържаща линкове към научни източници и сайтове, които пpoвepвят фaĸти и опровергават тeopии на конспирацията.