АЕЖ-България се включи в „Нощта на науката“, организирана от Музейко, с информация за всички дейности на организацията свързани с повишаване на професионализма в медиите и борбата с дезинформацията и фалшивите новини. Ирина Недева и Мария Черешева разказваха на всички посетители озовали се в ъгъла на Анти-фейк за това как българската национална секция на АЕЖ координира от 2018 година процеса по изготвяне на общата позиция от 20-те национални секции за публичната консултация, която Европейската комисия проведе преди да излезе с предложения за борба с фалшивите новини. Посетителите научиха и повече за това какво се прави изобщо за разпознаване на тролове в мрежите и на пропаганда в медиите, както и какво може да се направи за повишаване на общата медийна грамотност.

Посетителите се интересуваха какво могат да направят журналистите, за да спрат разпространението на фалшивите нови, откъде те се появяват и как могат да бъдат разкрити подвеждащите елементи в тях.

True or False?

Особено голям интерес предизвика интерактивната игра с карти, на които от едната страна всеки посетител на щанда на АЕЖ можеше да прочете твърдение, което реално се е появявало в българските медии, да предположи дали то отговаря на реалността, а после да обърне картата и да види дали наистина е успял да разпознае „фалшификата“. Сред твърденията бяха тези, които са се въртяли в социалните мрежи, онлайн медиите и форумите като „ЕС забранява снежните човеци, защото били проява на расизъм“ или „ЕС забранява сламките за напитки“.

От друг вид карти, които давахме на посетителите да разглеждат, те се запознаваха с това, колко много видове дезинформация има и защо всъщност терминът „фалшиви новини” е подвеждащ. От пародията, през информациите със сгрешен контекст, неточен източник, и чак до изфабрикуваното съдържание и фалшивите новини, които целят съзнателна заблуда на зрителя или читателя – беше видим целият спектър от типове информация, която може да се окаже подвеждаща.

Повечето от посетителите успяваха да се ориентират и в по-реалистично звучащи твърдения и да се дадат и своите предположения по какви индикатори биха се усъмнили в достоверността на едно или друго твърдение. Всички, които успешно преминаха през играта с карти получиха и списък с полезни линкове, от които с безплатните инструменти на Google могат да бъдат верифицирани снимки, източници, и да бъдат проверени фактите.

На събитието по време на Нощта на науката в Музейко АЕЖ-България си партнира с Коалицията за медийна грамотност, нещо което се случва и в действителност.

В повечето от срещите си посетителите на Нощта на науката и представителките на АЕЖ стигаха до извода, че единствения шанс е да се създава среда за по-добре образовани потребители на медиите и по-добре образовани медии и че най-важно е критичното мислене.