wallstreetjournalThe Wall Street Journal (WSJ), един от най-влиятелните вестници в САЩ с над стогодишна история, обяви спирането на специализираните си печатни издания за Европа и Азия в контекста на по-широки структурни промени и растящи финансови загуби.

Европейското издание на американския ежедневник, който е собственост на News Corp на австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок, спря да излиза на 29 септември след 34 години на пазара. Отпечатването на азиатското издание, което се появява на бял свят през 1976 г., ще бъде преустановено на 7 октомври.

Решението на WSJ идва на фона на влошаващите се финансови резултати на News Corp. Медийната корпорация е отчела загуби в размер на 643 милиона щатски долара за приключилата на 30 юни финансова година. Този резултат контрастира рязко с печалбата от 235 милиона щатски долара през 2015 г.

Преустановяването на европейското и азиатското издания е част от по-мащабно преструктуриране в WSJ. През последната година много журналисти и редактори решиха да напуснат заради недоволство от начина, по който вестникът отразява американския президент Доналд Тръмп.

През юни в някои американски медии се появи информация, че WSJ възнамерява да ограничи операциите си извън САЩ. Тогава говорителка на Dow Jones, издателя на WSJ, отказа да коментира конкретните планове на вестника, но посочи, че редакцията е в търсене на баланс между печатните и онлайн издания във време, в което все повече читатели следят новините в интернет.

Въпреки финансовите загуби, онлайн абонаменттите за WSJ нарастват и редакцията планира да се опита да насърчи читателите си в Европа и Азия да четат вестника онлайн. От WSJ отбелязват, че ръстът в онлайн абонаментите прави поддържането на печатните издания за други региони нерентабилно. Докато например един брой на азиатското издание в Хонг Конг, където е регионалната централа на компанията, струва около 2.50 евро, цената на шестмесечния онлайн абонамент е приблизително 93 евро.