След като през първите три месеца на годината е регистрирал 308 000 нови онлайн абонаменти, The New York Times (NYT) вече може да се похвали с над два милиона онлайн абонати. Абонаментите за новинарски продукти са малко под два милиона, а останалата част са за кръстословици.

Ръстът в абонаментите е резултат както от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през ноември миналата година и последвалите събития, така и от дългогодишните усилия на компанията да накара читателите си да плащат за продукта, който получават, и така да намали зависимостта си от рекламни приходи. Преди 20 години 63% от приходите на вестника са били от реклама, докато приходите от абонаменти са били едва 27%. Към края на първото тримесечие на 2017 г. цифрите са почти обърнати: абонаментите носят 61% от всички приходи на компанията, а рекламите са отговорни за 33%. Общите приходи за първото тримесечие на тази година възлизат на близо 400 милиона щатски долара, което представлява увеличение от 5.1% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Приходите от онлайн реклама са се увеличили с 19% спрямо същия период миналата година – доказателство, че сме взели правилното решението, като се насочим към мобилни услуги, брандирано съдържание и по-широк набор от маркетинг услуги и се фокусираме върху иновативност“, казва в прессъобщение Марк Томпсън, президент и генерален изпълнителен директор на компанията.

Вестникът постига най-високи приходи от реклама в края на 90-те години. През последното десетилетие обаче приходите от реклама все повече изтъняват. Тази тенденция засяга не само NYT, а медийният сектор като цяло. За да оцелее при новите условия, през 2011 г. NYT въвежда такса за достъп до съдържанието на сайта си. Въпреки различните мнения относно устойчивостта му, засега този модел се оказва повече от успешен за един от лидерите на американския медиен пазар.

Целта на Томпсън е в дългосрочен план NYT да има 10 милиона абонати. Компанията също така планира да удвои онлайн приходите си до 2020 г.

Въпреки добрите финансови резултати, NYT продължава да изпитва затруднения. Според Дийн Бакет, главен редактор на NYT, редакцията трябва да бъде по-малка, което означава, че предстоят съкращения.

Снимка: Poynter.org