Въпреки че получава солидна финансова подкрепа от основателя на eBay Пиер Омидяр, The Intercept стартира членска програма в търсене на допълнителни приходи, които да позволят на екипа да работи по нови проекти, и укрепване на връзката между журналисти и читатели. Чрез членската си програма медията също така иска да подчертае, че за добрата журналистика трябва да се плаща.

„Средствата, които получаваме, са много щедри и ни позволяват да растем доста бързо“, споделя Глен Гринуолд, един от редакторите на The Intercept, пред NiemanLab.

Гринуолд допълва, че с колкото повече пари разполага медията, толкова повече журналисти ще могат да наемат и толкова по-качествен продукт ще могат да предлагат. „Понякога имаме идеи за журналистически проекти, които изглеждат наистина вълнуващи и обещаващи, но разбираме, че нямаме нужния бюджет или поне не толкова, колкото сме се надявали да имаме, за да ги започнем.“

При стартирането на членската програма редакцията се надява на 1000 членове през първия месец. По думите на Бетси Рийд, главен редактор на The Intercept, броят на подкрепилите изданието достига 1000 само за денонощие.

В момента читателите могат да избират между три опции в зависимост от сумата, която са склонни да заделят: „съюзник“ (всеки, който дарява между 35 и 250 щатски долара годишно), „търсач на истината“ (всеки, който дарява между 250 и 1000 щатски долара годишно) и „носител на промяната“ (всеки, който дарява над 1000 щатски долара годишно). От дарилите досега най-много са предпочели опцията „съюзник“, казва Рийд. Името на всеки, който попада в категорията „носител на промяната“, ще бъде оповестявано на сайта.

Дарителите ще получават и други бонуси, например ВИП достъп до събития, достъп до допълнителни материали и брандирани артикули като пазарски чанти.
Снимка: The Intercep.com