14533116017_c146c9f2a2_kАко има поне един аспект от референдума във Великобритания за излизане от ЕС и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, по който съществува почти повсеместен консенсус, то това е, че тези събития доказват дълбоката поляризация в съвременните общества. Въпреки че най-новите информационни и комуникационни технологии предлагат достъп до изобилие от информация и улесняват общуването, тези събития показват, че обществата ни са разделени на множество групи, които сякаш все повече се капсулират и не желаят да контактуват помежду си.

За да насърчи читателите си да четат материали, които обикновено не биха прочели, през ноември британският The Guardian стартира „Burst Your Bubble“ – нова рубрика, в която всяка седмица американският журналист на свободна практика Джейсън Уилсън насочва вниманието на читателите към пет материала от автори с десни политически убеждения.

„На потребителите на новини им е трудно да си съставят медийна диета, която вкюлчва висококачествена информация и смислени коментари“, казва Уилсън в интервю за NiemanLab. Читателите на The Guardian клонят към лявата страна на политическия спектър, но според Уилсън те „искрено искат да знаят какво мислят и правят хората с консервативни възгледи“. Именно затова той гледа на новата рубрика като на услуга в полза на хората, които „нямат много време или енергия сами да подбират подобни консервативни идеи“.

Към всяка една от петте статии, представяни всяка седмица, Уилсън дава кратко описание за автора, излага причините, поради които смята, че читателите трябва да прочетат съответната статия, и предлага кратък откъс от нея. Подборът на материалите за рубриката не е никак лесен, отбелязва Уилсън в интервюто си за NiemanLab. Една от причините той да разчита предимно на сравнително утвърдени медии е, че „много от новите издания вдясно са по-сензационни, по-таблоидни, с по-таблоидни ценности“.

„Полезно е да имаш достъп до [различни гледни точки], защото осъзнаваш, че ценностните различия в тази страна [САЩ] са истински и постоянни“, казва Уилсън, според когото рубриката се радва на сериозен интерес. „Това не означава, че консервативно настроените са глупави или с връзка на очите, а просто, че човешките ценности действително се различават, което все повече ни затруднява при създаването на политики.“

Уилсън смята, че именно тези различия правят постигането на консенсус и компромис толкова трудно. Той обаче се надява, че с рубриката си може да допринесе за промяна в положителна посока. „Превръщаме политическите си опоненти в чудовища и в някаква степен ги лишаваме от човешкото у тях. Винаги ще имаме различия във вижданията си и някои от тези различия ще са доста груби. Ако обаче гледаме на опонентите си като на хора, които не са съгласни с нас, но общо взето имат доста сходен начин на живот и доста сходни ограничения, това, смятам, ще ни помогне да бъдем политически активни по един по-реалистичен начин.“

Снимка: Flickr