Как се прави аудио новинарско предаване, което само през 2020 г. има 1,2 милиарда слушания? Аста Чатурведи, продуцентка на подкаста на New York Times (NYT) The Daily, откри първия ден на подкаст фестивала „Заслушай се!“ vol. 2 с разказ от кухнята на един от най-популярните продукти на вестника. 

Всеки работен ден излиза нов епизод и екипът на The Daily има много задачи от рано сутринта. „Винаги имаме представител на сутрешната среща на топ редакторите на NYT. Така разбираме в каква посока трябва да мислим и кой е горещият въпрос на деня, който трябва да обясним на нашите слушатели. След това, в около 10:00 ч. нашият екип от продуценти се среща, разговаряме разгорещено и после започваме работа по записването на епизода. Запознаваме се с историята, след това мислим за структурата на епизода, записваме материала с репортера или с източника на информацията, но и тогава не сме готови дори наполовина – това е моментът, когато започва постпродукцията“, обясни тя.

Епизодът дори пътува няколко хиляди километра през Атлантическия океан до Обединеното кралство, където е базиран звукоинженерът на подкаста, така че да бъде готов за сутрешното му пускане. Заедно с Чатурведи в екипа са още 20-25 други продуценти, седем редактори, двама водещи, много хора, фокусирани върху проверката на фактите, както и аудио специалисти. Зад всеки епизод, който обикновено е дълъг между 20 и 40 минути, стои съвместната работа на поне няколко души от този екип.

Коя е най-трудната част от работата за Чатурведи? „Мисля, че създаването на епизод всеки ден може да бъде доста трудно. Някои са лесни – те са направо новини – но други са малко по-ангажиращи, включват разследване или очерк. Те изискват по-дълбоко потапяне в дадена история или герой и по този начин са по-трудни за структуриране“, казва тя.

Освен това работата по аудио разкази заедно с журналисти, които са специализирани в създаването на материали за вестника, може да бъде предизвикателство и за двете страни в процеса. Причината е, че аудио разказът често се нуждае от елементи, които може да бъдат игнорирани от репортер на вестник. „Първото нещо, което прави един подкаст добър, е емоцията; търси се нещо любопитно, сцени и взаимодействия между хората. Например интервюирането на полицай е хубаво само по себе си, но да го запишеш, докато патрулира или разговаря с колегите си, създава различно настроение“, разказва продуцентката.

Според Чатурведи това, което откроява The Daily сред нарастващата маса от подкасти, е акцентът, който екипът му поставя върху най-доброто от всяка история, независимо дали е тя международна, или местна.


„Като човек, който цени журналистиката в полза на обществото, не мисля, че работата ни има значение, ако хората не слушат, не гледат или не четат онова, което произвеждаме като журналисти. И ние наблягаме много на това, но не за сметка на фактите, а използваме силата на разказа, за да привлечем слушателите, като балансираме между изкуството на аудиото и смисъла на журналистиката“, казва Чатурведи.

„В най-добрите ни дни ние също отговаряме на най-спешните и належащи въпроси за деня“, добавя тя. В заключение Чатурведи съветва бъдещите аудио журналисти да „държат под око какво прави разказа добър и какво прави един запис добър за слушане, да задават непрекъснато въпроси и да питат винаги себе си: как да достигна по-дълбоко в историята?“.

Подкаст фестивала „Заслушай се“ vol.2 продължава и днес от 18:00 ч. с Исабел Каденас Каньон – създателка, водеща и продуцентка на подкаста „За това не се говори“ (De eso no se habla). Събитието е възможно благодарение на подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман и Фондация „Америка за България. Цялата отговорност за съдържанието е на организаторите Асоциацията на европейските журналисти – България.