Сръбският разследващ журналист Стеван Дойчинович получи наградата Knight International Journalism Award на Международния център за журналисти (ICFJ).

„Моята страна е добър пример за изучаване на това как автократите могат да превземат демокрацията. Първата им стъпка е да подкопаят медиите… Това се случи в Сърбия, защото демокрацията е слаба, но може да се случи и тук“, изтъкна Дойчинович по време на церемонията по връчването на наградите на ICFJ във Вашингтон.

Като основател на портала за разследване на престъпления и корупция KRIK Дойчинович излага случаи на злоупотреба с власт на най-високо ниво. Той е и регионален редактор на международната мрежа от разследващи журналисти Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Работата му го прави честа мишена на заплахи и лични атаки от правителствени кръгове.

Страните „в сянката на Русия“ се сблъскват с „популизъм, екстремизъм и национализъм“ от десетилетия, казва Дойчинович, обяснявайки как една демокрация става автокрация.

„В Сърбия добрите прокурори и полицаи бяха уволнени и сега правосъдието е политическо. Ние, журналистите, сме последната заплаха за организираната престъпност и корупцията“.

Дойчинович разказва, че той и неговият екип са били нападани многократно. „Заплашителни писма бяха изпратени в нашата редакция. Домовете на двама наши репортери бяха разбити, а ние станахме обект на наблюдение от страна на тайните служби… Те дори създадоха фалшива мрежа от разследващи репортери – които изглежда разследват само нас и други така наречени врагове на народа.“

Имайки предвид всичкия тормоз, на който са подложени с колегите му, той смята, че в Сърбия „никога не е било толкова трудно, колкото днес, да се казва истината.“

Според Дойчинович медийният сектор се нуждае от нови модели на финансиране и сътрудничество. „За журналистите е важно да правят трансгранични съюзи. Нуждаем се от глобално сътрудничество. Вие установихте, че не можете да отразявате американската политика, без да разбирате Русия, а сега и Украйна.“

„Залогът не би могъл да е по-голям за журналистите и в Сърбия, и в САЩ. Ако не успеем ние, ще се провалите вие. Ние сме в една и съща лодка. Ако работим заедно, може би ще успеем да върнем истината на хората“, казва Дойчинович.