Сръбският разследващ журналист Стеван Дойчинович получи наградата Knight International Journalism Award

975

Сръбският разследващ журналист Стеван Дойчинович получи наградата Knight International Journalism Award на Международния център за журналисти (ICFJ).

„Моята страна е добър пример за изучаване на това как автократите могат да превземат демокрацията. Първата им стъпка е да подкопаят медиите… Това се случи в Сърбия, защото демокрацията е слаба, но може да се случи и тук“, изтъкна Дойчинович по време на церемонията по връчването на наградите на ICFJ във Вашингтон.

Като основател на портала за разследване на престъпления и корупция KRIK Дойчинович излага случаи на злоупотреба с власт на най-високо ниво. Той е и регионален редактор на международната мрежа от разследващи журналисти Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Работата му го прави честа мишена на заплахи и лични атаки от правителствени кръгове.

Страните „в сянката на Русия“ се сблъскват с „популизъм, екстремизъм и национализъм“ от десетилетия, казва Дойчинович, обяснявайки как една демокрация става автокрация.

„В Сърбия добрите прокурори и полицаи бяха уволнени и сега правосъдието е политическо. Ние, журналистите, сме последната заплаха за организираната престъпност и корупцията“.

Дойчинович разказва, че той и неговият екип са били нападани многократно. „Заплашителни писма бяха изпратени в нашата редакция. Домовете на двама наши репортери бяха разбити, а ние станахме обект на наблюдение от страна на тайните служби… Те дори създадоха фалшива мрежа от разследващи репортери – които изглежда разследват само нас и други така наречени врагове на народа.“

Имайки предвид всичкия тормоз, на който са подложени с колегите му, той смята, че в Сърбия „никога не е било толкова трудно, колкото днес, да се казва истината.“

Според Дойчинович медийният сектор се нуждае от нови модели на финансиране и сътрудничество. „За журналистите е важно да правят трансгранични съюзи. Нуждаем се от глобално сътрудничество. Вие установихте, че не можете да отразявате американската политика, без да разбирате Русия, а сега и Украйна.“

„Залогът не би могъл да е по-голям за журналистите и в Сърбия, и в САЩ. Ако не успеем ние, ще се провалите вие. Ние сме в една и съща лодка. Ако работим заедно, може би ще успеем да върнем истината на хората“, казва Дойчинович.