Журналистика в търсене на решения или на английски Solution Journalism е сравнително ново направление, което за първи път ще бъде представено в София на годишната конференция на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България).

Датата е 4 ноември 2019 г., понеделник, а мястото София Ивент център (Paradise Mall). Специално за конференцията, организирана в партньорство с Фондация “Фридрих Науман”, пристигат три от водещите имена в тази област от САЩ и Европа.

След конференцията ограничен кръг от журналисти ще имат възможност да преминат обучение, водено от чуждестранните лектори.

Какво е журналистика, търсеща решения?

Не е тайна, че медиите са склонни да дават гласност на лошите новини. Добре известно е, че проблемите правят добри заглавия, а на свой ред този принцип определя дневния ред на медиите от десетилетия насам. Резултатът е, че ежедневният новинарски поток е наситен предимно с негативна информация за терористични атаки, войни, престъпления. Подобни новини създават усещането за тревожност, безпомощност и паника и разколебават хората относно полза за обществото от журналистиката.

Все повече репортери, редактори и организации вярват, че това направление може да се окаже ответния отговор. Журналистиката в търсене на решения насърчава отразяването на начините, с които се справяме с проблемите, и предлага потенциални мерки, а не само изобличаването на проблемите. Става въпрос за „подробно отразяване на реакциите към различни социални проблеми”  – това е определението, което дават от Solutions Journalism Network, неправителствена организация от САЩ, която разпространява идеята за този тип журналистика.

Трима от най-изявените експерти по темата идват в София по покана на АЕЖ-България:

Дейвид Бордман, председател на Solutions Journalism Network и декан на Klein College of Media and Communication към Temple University, Филаделфия. Бил е изпълнителен редактор и старши вицепрезидент на Seattle Times. Под негово ръководство вестникът печели четири награди “Пулицър”.

Луси Черна, програмен координатор в Transitions Online – водещо онлайн издание и медийна организация в Централна и Източна Европа. Тя управлява проект, в рамките на който обучава журналисти в региона за ползите от журналистиката в търсене на решения.

Никита Поляков, заместник главен редактор на чешкия ежедневник Hospodarske Noviny, където той работи повече от девет години. Два от последните му проекта, посветени на дезинформационни кампании и самоубийства сред мъжете в Чехия, не само отразят проблемите, но и търсят начини за тяхното решаване.

Конференцията започва в 9:30 и ще продължи до 13 ч. След нея, от 15 до 18:15 ч. е предвидено обучение. Курсът ще бъде воден от Дейвид Бордман и Луси Черна, които ще запознаят участниците с най-добрите практики в областта, ще анализират журналистически материали, които успешно са въплътили принципите на този жанр, и ще дадат пространство на участниците да обсъдят техни собствени идеи.

Обучението ще предложи отговори на следните въпроси:

  • Журналистика в търсене на решения – какво е това и какво не е?
  • Защо този жанр има значение и как да бъде приложен в практиката?
  • Как да разпознаем потенциален ъгъл за разказване на историята, който предлага решение на социален проблем?
  • Как да превърнем традиционния журналистически материал в такъв, който търси решения?
  • Как да се структурират статии с фокус върху решенията?

За конференцията е осигурен превод на български, докато работният език на обучението ще бъде единствено английски. Участниците в обучението ще бъдат поканени и на специален коктейл с чуждестранните гости, организаторите и партньорите.

Купете своите билети до 15 октомври, за да се възползвате от символичната цена от 10 лева за конференцията. Местата ще бъдат ограничени до капацитета на залата. В продажба се пускат и едва 15 комбинирани билета за обучението, конференцията. Цената за ранни записвания (до 15 октомври) е 50 лева.

Студентите и пенсионерите могат да ползват 30% намаление от всички цени, с въвеждане на промо кодове student или 60+. АЕЖ-България е готова да предостави безплатни покани за конференцията или намаление за обучението на колеги в затруднено материално положение. За целта изпратете имейл на [email protected] до 15 октомври.