Благодарим на всички, които се включиха в конкурса „Да погледнем отвъд проблемите“, организиран от Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) в партньорство с Transitions Online и Фондацията за свободата „Фридрих Науман“. Получихме много интересни идеи, от които избрахме да финансираме няколко предложения в жанра журналистика за решения.

През следващите месеци шестима български репортери ще разработят задълбочени материали, които изследват работещи решения по проблеми в областта на здравеопазването, бизнеса, безопасността на пътя, доброволчеството и човешките права.

Журналистите, които ще получат финансиране от 500 евро, са:

  • Георги А. Ангелов, редактор в новинарския сайт OFFNews. Георги ще опише примера на страни, извършили промени, чрез които успяват да намалят броя на инцидентите по пътищата.
  • Фани Бъчварова, журналист на свободна практика и специалист по дигитални комуникации. Фани и нейният екип ще изследват работещи модели за социално включване на чужденци без документи, които пребивават в Европа.
  • Катя Димитрова, редактор в предаването „Господари на ефира”. Катя ще проучи ползите за бизнеса и служители от четиридневната работна седмица.
  • Екатерина Панова, репортер в Българската телеграфна агенция. Екатерина ще представи работещ модел на менторство за гимназисти.
  • Оля Стоянова, редактор и водещ в Българското национално радио. Оля ще разкаже за предимствата от използването на хеликоптери за нуждите на медицината.
  • Надежда Цекулова, журналист на свободна практика и експерт по комуникации. Надежда ще разгледа акушерския модел на грижа като решение на комплекс от дефицити в сферата на майчиното здраве.

С нетърпение очакваме материалите им.