Съоснователите на компанията Боян Бенев и Тихомир НедевSHYN („Шайн“) стана първата българска технологична компания, която получава финансиране в рамките на Digital News Initiative (DNI) – тригодишна инициатива на стойност 150 милиона евро, която Google започна преди две години, за да насърчи иновациите в журналистиката и да помогне на медиите да оцелеят в епохата на цифровите технологии.

SHYN ще получи 47 000 евро за разработването на прототипа Smart Thumbnails, който позволява на медиите да пренесат част от рекламите си директно в съдържанието си в социалните мрежи и чат приложенията. С проекта си компанията цели да допринесе към устойчивото развитие на медиите в среда, в която дългосрочният успех означава постоянна и ефективна адаптация към най-новите технологии. Тези технологии засягат директно медийния сектор, защото правят старите модели на финансиране като продажба на издания и реклама неустойчиви. В този контекст основното предизвикателство пред медиите е да намерят нови бизнес модели, с които да постигнат финансова устойчивост, докато в същото време подобряват продуктите и услугите, които предлагат на потребителите.

Основана през октомври 2016 г., SHYN търси радикално нови начини за намиране, споделяне и монетизиране на цифрово съдържание, включително новини, снимки и видеа. Съоснователи на компанията са Боян Бенев, който е изпълнителен продуцент в българската агенция Fusion Embassy, бивш водещ на предаването „Неделя по 3“ по БНТ и председател на Българския клъстер на предприемачеството и иновациите в периода ноември 2012 г. – октомври 2015 г., и Тихомир Недев, който през последните години е съосновател на още няколко технологични компании.

В предишния кръг финансиране по линия на Digital News Initiative получиха две български медийни компании: „Икономедиа“ (за приложението Kapital NewsPal) и „Инвестор.БГ АД“ (за платформата HelpBook.info).

Снимка: Linkedin