Докато отразява посещението на държавния секретар на САЩ в Източна Африка, журналистът от NPR Грегъри Уорнър става свидетел на забележителен случай на културно неразбирателство. Малко след като девет етиопски журналисти са арестувани, Джон Кери дава пресконференция в тяхната страна. Местен репортер пита Кери дали американецът говори празни приказки или е „сериозно загрижен“ по отношение на арестите. Според Уорнър журналистът е има предвид дали САЩ биха обмислили санкции срещу Етиопия. Кери обаче възприема въпроса по различен начин. Той отговаря, че наистина е „сериозен“, т.е. искрен в изявлението си. В този момент Уорнър осъзнава, че една и съща дума е била използвана в два несвързани контекста. Така се ражда идеята за прочутия подкаст Rough Translation. С този разказ от „кухнята“ започна вторият ден на „ЗАСЛУШАЙ СЕ: Силата на подкаста“, първия по рода си подкаст фестивал в България.

Още в началото на кариерата си Уорнър иска да се захване с подкасти. Той продуцира репортажи за This American Life и Radiolab, въпреки че е скептичен, че това може да се превърне в постоянната му работа. Но след като разказва за посещението на Кери в Етиопия, както и за живота на „афганистанския Елвис“ Ахмад Захир, Уорнър разбира, че американската публика всъщност иска да научи повече за далечни места и култури. Журналистът получава зелена светлина да направи пилотен сезон на Rough Translation. Три години по-късно Уорнър продължава да работи със 17-те международни кореспонденти на NPR, за да разказва историите на хора по света и да илюстрира голямата картина през техните очи.

В допълнение към завладяващи репортажи, дигиталният ренесанс на аудиото позволи на медиите да разпространяват новини сред широка международна аудитория. Интересът към новинарските подкасти продължава да нараства, докато големи медийни организации, както и независими автори, експериментират с неформален подход, когато обсъждат текущи събития.

„Този ​​неформален тон наистина е привлекателен за хората“, каза Андрю Грей, водещ на подкаста на POLITICO EU Confidential, който коментира разговорния стил на шоуто си по време на панелната дискусия, част от програмата на втория фестивален ден. „Голямо предимство за нас през тази година е, че разчитаме на експертизата на нашата редакция. Дори ако хората ни не са физически с нас.“

Заедно с Грей други две журналистки, Кейти Лий от The Europeans и Зорница Стоилова от вестник „Капитал“, обсъдиха предизвикателствата пред новинарските предавания днес и различните подходи, с които редакциите могат да бъдат по-полезни на аудиториите си.

„Наистина бих искала да виждам повече репортажи от мястото на събитието, както и повече човешки истории. Мисля, че това липсва в медийния пейзаж в България“, каза Стоилова.

Присъединете се към нас днес в 18:30 ч. за поредния кръг от интересни дискусии относно разследващата журналистика. Първо, Пол Каруана Галиция, син на малтийската журналистка Дафне Галиция, която беше убита през 2017 г., ще говори за разкритията от разследването на смъртта ѝ в четирите епизода на подкаста My Mother’s Murder, разработен за британския новинарски сайт Tortoise. Във втория панел британската журналистка Мейв МакКленахън, създателка на подкаста The Tip Off, ще разкаже как се структурира журналистическо разследване и за какви подводни камъни трябва да внимава всеки репортер.

Регистрирайте се за събитието тук.

Фестивалът „ЗАСЛУШАЙ СЕ: Силата на подкаста“ се провежда с любезната подкрепа на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Фондация „Америка за България“.