„Репортери без граници“ (RSF) съобщи, че открива „регионален център за свобода на пресата“ в Бейрут, столицата на Ливан, за да предостави на журналистите и медиите, отразяващи войната в Газа и целия регион, оборудване, помощ и ресурси, от които се нуждаят, за да изпълняват своите репортерски задължения възможно най-безопасно.

През 2022 г. RSF откри два пресцентъра в Украйна след нахлуването на руските войски в страната през февруари същата година.

Новият пресцентър в Бейрут ще помага на журналисти, работещи в Близкия изток. RSF и местни партньори на организацията предлагат интернет достъп, обучение по физическа и цифрова сигурност, особено за репортери, които желаят да пътуват до Палестина. Ще бъдат осигурени също психологическа подкрепа и правна помощ, както и защитно оборудване за работа в опасни райони (бронежилетки, каски, комплекти за първа помощ и др.).

„Има ясна и спешна необходимост от подкрепа на палестинската журналистика и правото на информация в целия Близък изток, особено в тези части на региона, които са най-засегнати от войната в Газа“, коментира Ребека Винсент, директор кампании в RSF.

Пресцентърът в Бейрут ще продължи работата на RSF в подкрепа на журналистите в региона след началото на войната от 7 октомври. RSF, с помощта на местния си партньор Арабски репортери за разследваща журналистика (ARIJ), инсталира работни места в Газа, които журналистите могат да използват, и снабди местни журналисти с професионално оборудване и основни продукти за оцеляване.

За изграждането на пресцентъра в Бейрут RSF си партнира с Фондация „Самир Касир“, която от дълги години работи за медийната и културната свобода в Ливан и останалата част на арабския свят. За да достигне до възможно най-много журналисти, RSF ще получи подкрепа и от регионални организации като ARIJ, както и от Filastinyat, организация на журналистки, базирана в Рамала.