Какво е да работиш в 24 -часова жива програма? Кои телевизионни формати са взаимствани от „Хоризонт“? Как се компенсира липсата на визия? Какво е предимството на това да си глас, а не лице? Ученици ще потърсят отговор на тези въпроси в разговор с водещата радио журналистка от програма „Хоризонт“ на БНР Силвия Великова, организиран от платформата за младежка журналистика sCOOL Media.

Събитието ще се проведе онлайн днес, 26 февруари, от 18.30, като регистрацията ще остане отворена до 16.00 часа.

В разговора ще се включи и председателката на АЕЖ-България, Ирина Недева, която също работи в програма „Хоризонт“, както и лауреатките в конкурса в инициативата „Посланик за един ден“ на Посолството на Великобритания у нас.

Шестте млади „посланички“ – Нарин, Иванна, Александра, Елеонора, Кристина и Маринела –  бяха избрани след състезание за писане на есе на тема „Издръжливост, възстановяване и обновяване“. В неформален разговор с Ирина Недева те споделиха опита си в работата си с посолствата на Грузия, Австрия, Нидерландия, САЩ, Ирландия, както и детския фонд на ООН УНИЦЕФ.

Както и през предходните години, освен с посолствата, всяко от момичетата лауреати работи и с една от партньорските организации, като и тази година АЕЖ-България е сред тях заедно с WWF, Time Heroes и Центъра за междуетнически диалог и толерантност АМАЛИПЕ.

За „Посланик за един ден“

Кампанията „Посланик за един ден“ е водещо събитие на британското посолство  в София. Започнала през 2018 г. с цел да отбележи Международния ден на  жената с положителен акт, инициативата се превръща в една от най-признатите  и широко подкрепяни кампании на посолството.

Концепцията се развива през последните няколко години. По своята същност  „Посланик за един ден“ е национален конкурс за есе за момичета на възраст  между 14 и 18 години (от 8 до 11 клас). Целта му е да насърчи интереса на млади момичета от цяла България към  дипломацията и да ги окуражи да изразят своите възгледи по въпроси, които засягат  всички нас.