07-propublica-logo.w1200.h630През последните няколко години постоянно четем и слушаме за огромните финансови трудности на малки и големи медии и за закриването на някои от тях. Въпреки че такива трудности действително съществуват, особено при регионалните медии и печатните издания, положителното развитие на организации за независима разследваща журналистика като американската ProPublica ни позволява да си отдъхнем поне за малко. ProPublica е пример и за това как избирането на Доналд Тръмп, който изобщо не крие неприязънта си към медиите, за президент на САЩ може да открие сериозно поле за изява както на вече утвърдени, така и на млади разследващи журналисти.

Основана през 2008 г. със седалище в Манхатън, ProPublica е организация с нестопанска цел за независима разследваща журналистика в обществен интерес. Организацията е основана от Пол Стайгер, бивш управляващ редактор на The Wall Street Journal. Днес тя се ръководи от Стефън Енгелберг, бивш управляващ редактор на The Oregonian и бивш редактор за разследваща журналистика на The New York Times, и Ричард Тофел, бивш асистент-издател на The Wall Street Journal. Организацията е създадена благодарение на значителна финансова подкрепа от The Sandler Foundation. Днес финансирането идва преди всичко от по-малки и по-големи дарения и от реклама.

През последните месеци ProPublica се радва на значително увеличение в еднократните и месечните дарения. Ако през 2015 г. организацията получава 450 000 долара под формата на дарения под 10 000 долара, през 2016 г. тази сума достига 2.9 милиона долара. От началото на тази година получените малки дарения вече надхвърлят 600 000 долара.

Благодарение на тези средства организацията ще разшири екипа си, така че да може да отразява дейността на новата американски администрация в дълбочина. През тази година ProPublica планира да наеме между 15 и 25 нови журналисти, които да работят в редакциите на организацията в Ню Йорк и Илинойс. Така журналистическият екип ще набъбне от 45 на 60-70 души.

ProPublica ще разшири и бизнес отдела си, за да обслужва ефективно завишения брой дарения, „които са чудесни предизвикателства“, споделя президентът на организацията Ричард Тофел пред Poynter Institute. Администрацията ще се увеличи от 9 на 13 души, един от които ще отговаря конкретно за онлайн даренията.

Към момента журналистите на ProPublica са концентрирали усилията си в следните области: конфликти на интереси, граждански права, честни избори и избирателни права, политика и лобиране, престъпления на базата на омраза и екстремизъм, здравеопазване, образование, военно дело, защита на потребителите, интереси и права на работниците, имиграция, технологии и лично пространство и климатични промени и околна среда. На страницата на организацията читателите могат да намерят информация за контакт с всеки един от журналистите и да предоставят ценна информация, идеи за разработки и обратна връзка.

„Около нас има безброй истории“, казва Тофел. „Ако можете да намерите добри лични истории, можете да направите своя принос.“