Какво е усещането за свобода сред българските журналисти, има ли нови форми на натиск в медиите, как се отразява пандемията на медийната среда? По тези въпроси ще разговаряме с утвърдените журналисти Миролюба Бенатова, Силвия Великова и Спас Спасов. Модератор на дискусията е Илия Вълков.

Специален гост ще бъде Нейно превъзходителство Беа тен Тъшер,  посланик на Кралство Нидерландия в България, която ще коментира свободата на медиите като фундамент на демокрацията и това какво превръща една медия в свободна, независима и професионална. Q&A сесията (на английски език) ще бъде водена от Ирина Недева.

„Журналистика без маски“ е мотото на поредното национално проучване върху свободата на словото в страната, което АЕЖ-България започна на 3 май. Анкетата има за цел да представи актуална снимка на медийната среда в страната, насочена е към професионалните журналисти ще бъде отворена за попълване в продължение на един месец – до 3 юни 2020 г.  Към анкетата.

АЕЖ-България провежда своето изследване върху проблемите на медийната свобода от 2011 г. В последното проучване през 2017 г. се включиха над 200 журналисти от България.

Уебинарът е безплатен, но се изисква предварителна онлайн регистрация тук. Ще получите имейл с потвърждение и линк към събитието.

Частта с участието на Нейно превъзходителство Беа тен Тъшер ще бъде на английски език, а тази с участието на българските журналисти – на български. Превод не е предвиден заради спецификата на онлайн формата на провеждане. Все пак, гостите на уебинара биха могли да задават въпросите си към Беа тен Тъшер на български.

Анкетата се реализира с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Цялата отговорност за съдържанието на анкетата, обработването и представянето на резултатите е на АЕЖ-България и по никакъв начин не може да се приема, че отразява гледната точка на финансиращата организация.

АЕЖ-България е професионална общност от журналисти, част от Асоциацията на европейските журналисти, независим наблюдател на Съвета на Европа. Нашата цел е да се грижим за подобряване на медийната среда и качеството на журналистиката в България и да подкрепяме журналисти, които са възпрепятствани да вършат (свободно) работата си. Институционалният капацитет на АЕЖ е подпомогнат от Фондация “Америка за България“.