14716161_10154256944857293_8574120479747880386_nЗа да привлече вниманието на хората към разледванията си, The Washington Post стартира Facebook групата PostThis. Групата е затворена, така че модераторите да могат да осъществяват определен контрол, но до момента всеки желаещ да се присъедини получава одобрение. В редакцията се надяват групата да увеличи интереса на читателите към работата на разследващите журналисти на вестника и да подобри комуникацията между тях.

„В миналото сме създавали групи във Facebook и бяхме малко несигурни относно използването на [този подход] за тази [цел]“, казва Тери Рупар, онлайн редактор в националното бюро на The Washington Post. „Когато обаче обмислях всички възможности […], накрая винаги се връщах при Facebook. Реално всеки е там и това е мястото, където хората вече споделят новини. Ние сме отворени да видим как ще се развие PostThis, но аз знам, че ако е само място, където показваме историите си, [групата] ще е неуспешна. Преценихме, че ако създадем място, което улеснява хората в намирането и споделянето на [разследващата ни журналистика], това би било добре както за читателите ни, така и за нас.“

Идеята за създаването на PostThis се заражда вледствие на огромния интерес в социалните мрежи към работата на репортера на вестника Дейвид Фарентолд. През миналото лято той започва да отразява обещанията на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп да дарява средства на благотворителни организации и инициативи. За да събере ценна информация и за да достигне до повече хора, Фарентолд използва умело Twitter и днес вече има около 345 000 последователи в тази платформа.

Снимка: Washington Post