В рубрика „Добри практики“ публикуваме журналистически материали, които според членовете на АЕЖ-България са пример за качествена журналистика. В рубриката досега сме включили примерите от класацията, която АЕЖ-България води до края на 2013 г. на месечна база. Ако искате да номинирате материал за рубриката, моля изпратете обосновка в минимум три изречения на [email protected]. Настоящият е от класацията за март 2013, обосновката към него е от същия период.

Анализът Post mortem – истинските въпроси по случая “Мирослава” на Петя Владимирова бе публикуван в момент, когато голяма част от медиите се задоволяваха да препредават официалните съобщения по този трагичен случай, при който, за съжаление, не за първи път, се появиха подозрения, че МВР се опитва да скрие част от истината от обществеността. Средствата за масово осведомяване са длъжни да работят в интерес на обществото, включително и да осъществяват контрол върху останалите три власти. Ето защо задаването на “истинските въпроси” в точното време е от изключителна важност.

Post mortem – истинските въпроси по случая “Мирослава”, Петя Владимирова

Ако тази сутрин министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не е поискал поне три оставки на висши полицейски началници, имам основания да не вярвам на нито дума от официалните обяснения на МВР по случая с отвличането и убийството на Мирослава от Перник и събитията от вчера. Нито на личните обяснения на министъра.

Ако премиерът Бойко Борисов не е бил информиран за самоубийството на арестанта, докато в четвъртък хвалеше полицията и призоваваше близките да й се извинят, той – премиерът, би трябвало същия ден да е поискал оставката на Цветанов.

Ако най-влиятелните електронни медии продължат да оставят полицейски фактори да си говорят, като пропускат покрай ушите си същностните въпроси, нашият плач за произвола на властта над медиите в Унгария е лицемерие.

Всичко друго, което се изговори от полицейски служби и премиера от четвъртък досега е оскърбление за здравия разум и общоприетите етични норми. А всичко, което видяхме като работа (!) на полицията по отвличането на момичето досега е провокация към самата идея за борба с престъпността.

Изводите ми са тежки и затова говоря от лично име.

Пълният текст на статията  може да намерите тук.