Предоставяйки на повече хора платформа за свободно изразяване, подкастите размиват културни граници и създават съмишленици. Четвъртият ден на „Заслушай се: Силата на подкаста“, първият подкаст фестивал в България, събра лектори от седем държави, които илюстрираха как процъфтяването на аудио журналистиката трансформира съвременната медийна индустрия.

„Когато започнахме, не знаехме, че има такъв голям интерес към теми, касаещи Западните Балкани“, каза Александър Брезар, един от водещите на Sarajevo Calling, подкаст който обсъжда теми, касаещи Югоизточна Европа. „Опитваме се да накараме нашите слушатели да се чувстват сякаш са седнали да поговорят с нас, докато пием кафе.“

Брезар се присъедини към трима други журналисти от Централна и Източна Европа, които коментираха възхода на подкастите в този регион. Литовският репортер Каролис Вишняускас, водещ и продуцент на NARA, сподели как неговото предаване е допринесло за движението #MeToo, давайки глас на две жени, които обвиняват литовски режисьор в сексуално посегателство. Вишняускас подчерта, че този формат е позволил на екипа на NARA да отразява задълбочено чувствителни теми като социалното неравенство и психичното здраве.

„Подкастите ни дават възможност да навлизаме в подобни теми табу, за които не бихте говорили публично по радиото или телевизията“, каза той. Вишняускас също показа как неговата медийна организация е използвала аудиовизуална изложба, за да популяризира своя подкаст сред нова публика.

Друго предаване, което използва физически пространства, за да събере хората и да създаде споделени преживявания, е разказвателният подкаст Radio Ambulante. В продължение на близо десетилетие подкастът разказва стотици уникални истории от Латинска Америка и печели лоялни последователи. Radio Ambulante насърчава слушателите си да се присъединяват към клубове, където могат заедно да се насладят на епизоди от поредицата и да ги обсъдят заедно. Според Хорхе Карабайо Кордовес, редактор „Развитие” на предаването, феновете му често казват, че Radio Ambulante разширява техния кръгозор и идентичност. Това се случва благодарение на отлично изработената аудио журналистика, проследяваща съдбите на реални хора в Латинска Америка.

„Като слушатели вие искате да бъдете ангажирани. Искате да бъдете трансформирани [от разказа]“, каза Кордовес, добавяйки, че за него няма значение къде точно се случва една добра история. „Ако историята е човешка, тя е универсална.“

Лекцията на Кордовес бе последвана от разговор за важността на женските гласове и гледна точка в света на подкастите. Репортерите Мейв МакКленахън и Никола Баянова отбелязаха, че разследващата журналистика не трябва да се разглежда като предимно мъжко начинание и пожелаха жените да получават повече признание в медийната индустрия. В същия панел Амира ал Мадами, една от водещите на „О, да!“, подкаст за сексуално възпитание и удоволствие, говори за вдъхновението зад нейния проект.

„Нямаше българска медия, която да обсъжда темите, които ние искахме да обсъждаме“, каза Ал Мадами, която продуцира шоуто заедно с още три жени. Тя признава, че трудно може да бъде постигнато единодушие по чувствителни теми като сексуалността. Именно това прави плурализма още по-важен. „Споделяме различни мнения и показваме в реално време как те могат да съществуват съвместно, когато не причиняват вреда. Много хора реагираха положително на това.“

Включете се днес за още любопитни дискусии в последния ден на “Заслушай се: Силата на подкаста”. От 15:00 ч. Кейти Лий и Каролис Вишняускас ще обсъдят създаването на устойчив бизнес модел за подкасти и набирането на средства чрез платформата Patreon в разговор, посветен на стратегиите за финансиране на подкасти. 

От 16:00 ч. започва второто обучение в програмата на фестивала с Хорхе Карабайо Кордовес, който ще представи различните подходи, които Radio Ambulante използва за изграждане на лоялна аудитория.

И накрая, от 18:20 ч. подкастърите Еленко Еленков и Георги Ненов, както и журналистката Полина Паунова, ще дискутират върху бъдещето на аудио съдържанието в България.

Все още можете да се регистрирате за събитието тук. Местата за обучението вече са изчерпани.

Фестивалът „ЗАСЛУШАЙ СЕ: Силата на подкаста“ се провежда с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Фондация „Америка за България“.