„Вчера Пекин беше нападнат от пясъчна буря, а силният вятър сутринта издухва смога“, пише един от репортерите, работещи по проекта #DeepBreath, към своя снимка в Instagram на прашното пекинско небе.

#DeepBreath е третият проект на организацията Outriders – група от осем репортери, фотографи и разработчици, които обединяват усилията си през януари с намерението да „преоткрият ролята на чуждестранния кореспондент“, казва основателят Якоб Горники в интервю за Journalism.co.uk. В рамките на проекта #DeepBreath осем кореспонденти отразяват замърсяването на въздуха в осем града на четири континента: Пекин (Китай), Мексико Сити (Мексико), Краков (Полша), Кайро (Египет), Найроби (Кения), Кабул (Афганистан), Мумбай (Индия) и Катманду (Непал).

През целия ден на 5 май репортерите публикуваха снимки, видеа и текст, чрез които даваха информация за работата си по темата. Материалите им ще станат част от интерактивна история, която ще бъде публикувана в края на месеца. Тя ще покаже различни гледни точки към замърсяването на въздуха, като сред интервюираните са изследователи, доктори, активисти и семейства, засегнати от явлението.

„Искаме да намерим нови начини за работа на място, на терен, и да се фокусираме върху авторски репортажи, като предлагаме глобална перспектива“, обяснява Горники. „За нас е много важно да предлагаме авторски репортажи и аудиторията да ни се доверява, но тъй като сме нови, всъщност е много интересно да видим как се променя всичко, когато поставиш доверието в центъра.“

Също на 5 май Outriders започна кампания за събиране на средства, с която създателите на платформата целят да съберат 2000 щатски долара в срок от един месец. С тези пари те ще покрият редакторските и администравните разходи във връзка с #DeepBreath.

Вече няколко месеца Outriders информират за събитията в Украйна и Турция. От март насам екипът е завършил и две интерактивни истории, Balkan Route и Lunik IX. Balkan Route, както подсказва заглавието на историята, показва пътуването на бежанци, а Lunik IX насочва вниманието ни към най-голямото ромско селище в Словакия.

До няколко месеца екипът планира да въведе абонаменти за читатели, които искат да подкрепят подобен тип журналистика. Съдържанието обаче ще продължи да бъде достъпно безплатно за всички, независимо дали са дарили средства или не, тъй като изискването за заплащане на задължителна такса ще попречи на хората с ограничени средства да имат достъп до качествена журналистика, казва Горники. „Искаме да превърнем [Outriders] в нещо, което можем да правим регулярно, така че искаме да видим как можем да развиваме международни партньорства като това, за да работим по други проекти.“