Изложбата с илюстрации на тема „Хроники на инфодемията” може да бъде видяна до 2 август тази година в откритата галерия на Градската градина пред Народния театър в София. Илюстрациите на Пеню Кирацов са част от сборник с журналистически текстове, развенчаващи определена дезинформация, фалшива новина или мит, свързани с пандемията от COVID-19, и всеки посетител на изложбата ще получи безплатно копие от изданието на 21 юли (сряда) от 11:00 ч. 

Ирина Недева и Петя Дюлгерова

„Въпреки че дезинформацията може да има много тематични превъплъщения, тя често следва един и същи модел, по който е построена и по който достига до аудиторията си. Задълбочените текстове в сборника «Хроники на инфодемията» разкриват именно тази технология при производството на неверни твърдения”, коментира по време на откриването на изложбата Ирина Недева, председателка на АЕЖ-България. „Докато обсъждахме концепцията за серията от статии, посветени на митовете за пандемията от COVID-19, търсихме и изразно средство, чрез което задълбочените текстове да бъдат визуализирани по начин, който провокира интерес. Карикатурите на Пеню Кирацов бяха точното попадение в тази цел”, каза Петя Дюлгерова от Фондация за свободата „Фридрих Науман”, съорганизатори на изложбата.

Илюстраторът Пеню Кирацов

Изложбата включва 14 карикатури, като всяка от тях  е представена във вариант на български и на английски език. Входът е свободен.

Инициативата е на Асоциацията на европейските журналисти – България и Фондацията за свободата „Фридрих Науман” с подкрепата на дирекция „Култура” на Столичната община.