spp_unit_logos_cmds_horizontalЦентърът за медии, данни и общество към Централноевропейския университет (CEU) в Будапеща кани журналисти, юристи в областта на медийното право и активисти да кандидатстват за участие във второто издание на тренировъчната програма European Journalism in the Digital Age (EJDA).

Участниците се запознават с основите на медийното право, особено по отношение на правото на свободно изразяване, както и с мерките, които могат да предприемат, за да се предпазят от потенциални съдебни дела и заплахи от страна на хакери и враждебни правителства. Във фокуса на курса са етичните и професионалните правила в журналистиката, достъпът до публична информация, опазването на личното пространство и източниците на информация, работата с разобличители като Едуард Сноудън и класифицирана или незаконно придобита информация и гарантирането на личната сигурност и безопасност в дигиталната епоха.

Програмата представлява уникално съчетание от онлайн и офлайн занятия. Тя включва интензивен двудневен семинар в някоя от балканските страни в периода 25-27 май 2018 г., като точното място предстои да бъде уточнено (през 2017 г. работилницата се провежда в Белград), последван от деветседмично дистанционно обучение. Преминалите успешно курса получават сертификат от Факултета по обществени политики към Централноевропейския университет.

Въпреки че разглежданите теми са повече от актуални, курсът е още по-ценен заради селекцията от изтъкнати преподаватели, всеки със сериозен опит в своята област, а именно: Дийн Старкман (бивш репортер на The Wall Street Journal, автор на няколко книги, в момента преподавател в Централноевропейския университет), Джилиан Филипс (директор на правния отдел на Guardian News and Media), Нани Янсен Ревентлоу (адвокат в областта на човешките права с фокус върху правото на свободно изразяване и директор на Digital Freedom Fund) и Джордже Кривокапич (директор „Право и политики“ в SHARE Foundation и преподавател в Белградския университет).

Организаторите покриват всички разходи за участие в програмата.

Краен срок за кандидатстване: 5 март 2018 г.

Подробна информация за курса и начина на кандидатстване ще намерите тук.