Пандемията е изтощителна за работещите в медиите. Журналистката и медийна консултантка Хана Сторм споделя достъпни съвети как да се грижите за своето психично здраве и да се справяте по-успешно с работното претоварване.

Хана Сторм, Journalism.co.uk

Съществуват много табута, предотвратяващи открития разговор за психичното здраве. Въпреки че има забележима промяна след началото на пандемията, тази стигма все още е широкоразпространена в журналистиката.

Отне ми много години да потърся помощ за своето психично здраве, да мога да говоря открито и наистина да разбера колко важна роля бих могла да имам за собственото си благополучие. Съзнавам, че съм привилегирована да мога да споделя тези съвети. Те няма да работят за всекиго и не са заместител на медицинската или клиничната помощ, но са ми били от полза и съм безкрайно благодарна на хората, които ми помогнаха да ги практикувам.

Правете съзнателни почивки

Работата от разстояние означава размиване на границите между личния и професионалния живот. Нашите телефони и лаптопи стават част от нас. Аз правя съзнателни почивки от екрана. Това може да стане, като се отдалечите от телефона или компютъра или затворите очи за няколко секунди. Може да не изглежда логично, но открих, че тези почивки ми позволяват да работя по-ефективно.

Изключвайте се

Изминалата година и нещо беше напрегната. Импулсът да не се изключвате е много силен. Имах много разговори с колеги, които не могат да си представят да изключват телефона си през нощта или да го оставят в друга стая. Разбира се, журналистите трябва да вдигат телефона, но не през цялото време. Може би ви е страх да приемете това, но ще ви бъде от полза.

Намалете онлайн известията и каналите

Това няма да работи за всички, но аз изтрих някои от приложенията на телефона си. Така, когато реша да проверя Twitter или WhatsApp, го правя по-съзнателно, отколкото когато имах достъп до тях с натискане на един бутон.

Ограничете виртуалните платформи и срещи

Намалих броя на платформите, които използвам редовно. Това бе трудно, тъй като работя с колеги, използващи различни режими за комуникация, но тя стана по-лесно управляема. Също така взимам съзнателни решения да огранича видео срещите си до три или четири на ден и вместо тях се опитвам да водя повече старомодни разговори по телефон.

Правете физически упражнения

По време на пандемията невинаги бе възможно да спортувате навън. Но където и когато е възможно, това може да бъде от реална полза за психичното здраве. За мой късмет аз обичам да бягам и бягането имаше огромен принос за подобряване на настроението ми.

Излизайте навън, ако можете

В периода на пандемия прекарахме толкова много време, затворени между едни и същи четири стени. Сега работя на пет метра от мястото, където спя, така че, когато е възможно, заменям пътуването до работа с половин час бягане или разходка навън. Това осигурява мост между домашния живот и работата ми, както когато пътувах с влак до офиса. Когато не е възможно да излезем навън, музиката или филмите, които ни свързват с природата, могат да бъдат заместител. Преди години живеех в Перу и днес музиката от тропическите гори на Амазонка ми помага да избягам.

Поддържайте връзка с другите

Точно както трябва да се стремим да се изключваме, така трябва да се стремим по-целенасочено да поддържаме връзка с близките си, когато сме социално отстранени от тях. Създаването на виртуални срещи с приятелите и семейството ми, както и телефонните разговори с колеги по неработни теми, подобряват психичното ми здраве.

Хранете се (относително) здравословно

Признавам си, че понякога ям боклуци. Но също така знам, че когато се храня по-здравословно и по-бавно, когато ставам от бюрото си, за да обядвам или закусвам с децата си, това повишава настроението ми. В същото време се опитвам да не се укорявам силно, ако ям боклуци. Вкъщи например имаме петък вечер с вино и чипс. Това ми дава нещо, което да очаквам с нетърпение в края на работната седмица.

Бъдете креативни

Водене на дневник. Чертаене. Снимане. Плетене. Писане. Декорации. Моделиране. Живопис. Музика. Танци. Всичко това са пробвали мои приятели и колеги. Има нещо терапевтично в това да твориш. През последните няколко години пиша бърза фантастика (мини разкази). Това беше чудесно средство за осмисляне на моите преживявания по начин, различен от работата ми.

Не се сравнявайте с другите

Тенденцията да се сравняваме е хронична за медийния бизнес заради голямата конкуренция. От бягането научих, че мога да се сравнявам само със себе си. Моят опит, моите гледни точки, приоритети и привилегии са различни от тези на други хора. Когато открих това, започнах повече да приемам себе си. Спрях да се укорявам и станах по-щастлива.

Съсредоточете се върху онова, което можете да контролирате

Не мога да контролирам какво правят другите хора. Понякога се оказвам стресирана и бясна от несправедливостите, от решения, взети от други. Като журналисти нашата работа е да държим други хора отговорни, но също така е важно да признаем, че имаме влияние и можем да го използваме за добро или зло. Когато губим време в притеснения за неща, които не можем да променим, ние увеличаваме собствения си стрес.

Ще има тежки дни

Психичното здраве не е свързано с цветя и рози. Става дума за осъзнаване, че има добри и лоши дни, а понякога най-доброто, което можем да направим, е да се съсредоточим върху това да преживеем този ден, да поставим единия крак пред другия, да си вземем дъх. Преди няколко години чух фразата: „Слънцето залязва и пак изгрява“.


Хана Сторм е медийна консултантка и застъпничка за по-широка информираност относно психичното здраве. Тя работи повече от десетилетие като журналистка в телевизията и радиото, онлайн и печатни издания, включително BBC, Times, Reuters, ITN и Oxfam.


Статията е преведена със съкращения от Journalism.co.uk. Снимка: Kristina Tripkovic (Unsplash)