Европейският фонд IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) съобщи, че през тази година ще отправи нови покани за набиране на проектни предложения за трансгранична разследваща журналистика.

За четвъртото си издание през 2022/23 г. IJ4EU ще отпусне общо 1,23 млн. евро. Схемата за подпомагане на журналистически разследвания ще предоставя рантове на стойност между 5000 и 50 000 евро. Допълнителната схема, подпомагаща журналисти на свободна практика, ще предоставя грантове до 20 000 евро.

След стартирането си през 2018 г. фондът е отпуснал общо над 2,5 млн. евро безвъзмездни средства за множество журналистически разследвания по широк кръг теми от обществен интерес.

Заявленията трябва да се подават от екипи, базирани в поне две държави членки на ЕС или поне една държава членка и една официална кандидатка. Изключение ще бъде направено за журналистите от Украйна, въпреки че страната все още не е получила официален статут на кандидатка. За разлика от предишните издания на IJ4EU, Великобритания вече няма да се третира като държава членка.

Проектите трябва да се фокусират върху теми от международно значение и могат да бъдат във всички видове медии и формати – печатни, радио и телевизия, онлайн медии, документални филми, мултимедия.

Програмата ще бъде отворена за кандидатстване през септември 2022 г. Допълнителна информация може да намерите тук.