Журналисти, владеещи руски език, могат да вземат участие в безплатно онлайн обучение на тема „Основи на медийната безопасност“, организирано от Академията за медийна безопасност „Орхан Джемал“.

Курсът е с продължителност 30 дни (30 мин. на ден) и се състои от над 80 урока, разделени в 5 модула. Програмата обхваща четири основни аспекта на безопасността на журналистите: основи на физическата безопасност, основни познания за информационна и киберсигурност, правни аспекти на сигурността и основи на психологическата безопасност. Материалите са представени от 14 експерти от 9 страни — Азербайджан, Грузия, Турция, Литва, Русия, Украйна и Узбекистан, Канада и Великобритания.

След завършване на обучението участниците ще могат да идентифицират и анализират работните си рискове и да придобият знания и умения, необходими за осигуряване на своята сигурност и тази на колегите им. Програмата осигурява достъп до обширна база от ресурси на руски език, включително съвети за това към кого да се обърнете за помощ в случай на спешност, арест и други сериозни проблеми.

На 30 юли се навършват две години от убийствата на руските журналисти Орхан Джемал, Кирил Радченко и Александър Расторгуев в Централноафриканската република.

Заявки за регистрация в онлайн обучението могат да бъдат подавани тук.