Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) организира конкурс на тема „Човешките права: отвъд проблемите“, в който наградата е стипендия за материал в жанра журналистика за решения. Целта е да се насърчи отразяването на работещи решения като отговор на съществуващи проблеми. Инициативата се осъществява с подкрепата на социалното предприятие Power Pops и Фондация „Америка за България“.

Осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, решения на проблемите със зависимостите или домашното насилие, създаване на възможности за образование и работа на хора от маргинализирани групи, достъп до справедлив съдебен процес, права на бежанците… Темите, които имате възможност да разработите в дълбочина, са многобройни. Те може да разказват за успешен опит от България, който да послужи за пример на други страни, сблъскващи се със сходни проблеми. Възможно е и обратното – да почерпите вдъхновение от други точки на света, изправени пред подобни социални предизвикателства, чиито решения да помогнат за справянето с конкретни проблеми у нас.

Одобрените предложения ще получат финансиране в размер на 500 лв. като възнаграждение за автора. В допълнение към финансирането, екипът на АЕЖ-България предлага и менторство през цялото време на програмата, за да гарантираме възможно най-високо качество на крайните материали.

Какво е журналистика за решения? 

Този подход насърчава отразяването на начините, по които се справяме с проблемите, и предлага потенциални мерки, а не се фокусира само върху изобличаването на проблемите. Става въпрос за „взискателно и задълбочено отразяване на реакциите към различни социални проблеми“ – това е определението, което дават от Solutions Journalism Network (SJN), американска неправителствена организация, която популяризира идеята за този тип журналистика и представянето на примери и работещи решения. Накратко, това са материали, които не само обръщат внимание на проблемите, но и на това какво можем да направим, за да ги решим.

Кой може да участва? 

Кандидатите трябва да работят като журналисти, включително репортери на свободна практика.

Крайният срок за кандидатстване е 17 април 2022 г., като е необходимо да се попълни тази регистрационна форма. Ако имате въпроси, може да ни пишете на [email protected].

Примери за материали, създадени в рамките на първия конкурс с фокус  върху журналистиката за решения, който се проведе през 2020 г.:

Има ли начин да се подобри майчиното здравеопазване

Въздушното спасяване, или как работи системата за спешна помощ в Румъния

Моделът на Швеция: Пътна система, която не позволява на водача да сгреши