През последните няколко години здравето стана основна тема на различни конспиративни теории: от ваксини с чипове, през самолети, ръсещи COVID-19, до 5G мрежа, която управлява мозъците ни. За съжаление тези конспирации не просто изкривяват реалността, но влияят на решенията на хората, които понякога имат фатални последствия. Затова и настоящият хакатон ще се опита да осветли някои от конспирациите и дезинформацията, като даде възможност на журналисти и експерти да работят по тяхното разобличаване с факти. 

Как? 

В рамките на два дни журналисти, активисти и експерти в различни области ще работят в екипи за разобличаването на фалшива информация, свързана с актуалната тема. Отборите сами трябва да идентифицират конкретна дезинформация или фалшива информация в България, по която да работят. Ментор на екипите ще бъде разследващият журналист Росен Босев, а модератор на събитието – зам.-председателката на АЕЖ-България Мария Черешева. Двамата са съавтори на наскоро публикувания Пътеводител за проверка на факти в дигитална среда, създаден в подкрепа на желаещите да научат повече за проверката на факти и да придобият практически умения в областта.

Наградите 

Най-добрите три разследвания ще бъдат отличени, а отборите, които стоят зад тях, ще получат награда в размер на 600 лв. 

Критериите 

Разобличаването на фалшива информация или дезинформация трябва да включва следните елементи: 

  • Къде се разпространява? 
  • Кой е първоизточникът? 
  • Кой седи зад него? 
  • Кои са разпространителите? 
  • Какви са доказателствата за това, че е фалшива или подвеждаща информация? Как екипът е стигнал до тях? 

Къде?

Хакатонът ще се състои виртуално през платформата Zoom, като отборите ще имат възможност да организират сами работата си след старта и след като са уточнили каналите, по които да се координират. 

Кога? 

Хакатонът започва на 18 декември от 10 ч. с кратко въведение и насоки към отборите. След откриването отборите ще имат възможност да работят в избрано от тях време и канали до 16.00 ч на 19 декември. Журито ще обяви победителите до 12.00 часа на 21 декември.

Как да участвам? 

Участието в хакатона става в рамките на отбори от двама или трима души. Ако имате идеи за конкретни съотборници, може да се регистрирате с кратко ваше представяне като отбор на следния линк. 

Ако искате да участвате, но нямате идея с кого да работите, регистрирайте се индивидуално тук, като отбележите в какви области имате експертиза. Ние ще ви свържем с останалите участници и ще подпомогнем формирането на отборите. Крайният срок за регистрация е 10 декември 2020. 

Хакатонът се организира в рамките на проект “Проверка на фактите: създаване на общността”, който се изпълнява от Асоциацията на европейските журналисти-България с подкрепата на Програмата за малки грантове на Посолството на САЩ в България.