Google News Initiative започва да предлага финансова подкрепа на регионални медии от цял свят, които са засегнати от икономическия срив, причинен от пандемията от COVID-19.

Google не разкрива общия размер на своя т. нар. Журналистически фонд за спешна помощ, но от публикация в блога на компанията става ясно, целта е да се финансират „хиляди малки, средни и регионални“ новинарски медии от цял свят чрез грантове, вариращи от няколко хиляди долара за малки хиперлокални нюзрумове до десетки хиляди за по-големите, като финансирането ще зависи от региона.

“Регионалните новини са жизненоважен ресурс. Днес те играят още по-голяма роля при отразяването на местните карантини или домашната изолация, затварянето на училища и данните за това как COVID-19 влияе на всекидневието ни. Тази функция обаче е затруднена, докато медийният сектор е зает със съкращаване на работни места и пускане в принудителни отпуски в резултат на икономическия спад, предизвикан от COVID-19″, отбелязва в своята публикация Ричард Гинграс, вицепрезидент на Google News.

Гинграс съобщи още, че Google ще дари общо 1 млн. долара за две организации, подкрепящи журналистите – Международния център за журналисти (ICJF) и проекта Dart Center на Училището по журналистика към Колумбийския университет.

Заявки за финансиране могат да се подават до 29 април.