Google пуска Fact Check в цял свят

fact checkЗа да помогне на хората да отсяват вярното от невярното или манипулативно съдържание онлайн, Google пуска инструмента Fact Check в Google News и Google Search в цял свят.

През октомври миналата година Google, заедно с партньорите си от Jigsaw, съобщи, че стартира Fact Check за новинарски материали в Google News в няколко страни. Fact Check е етикет, който се появява под статии с информация, чиято достоверност е проверена от издатели и организации за проверка на факти.

„След като анализирахме обратната връзка от потребители и издатели, правим опцията Fact Check в Google News достъпна навсякъде и я добавяме към [Google] Search по целия свят на всички езици“, обясняват от компанията. „За първи път при търсене в Google, при което попадате на авторитетен резултат, който съдържа проверени факти за едно или повече публични твърдения, ще виждате тази информация ясно на страницата с намерените резултати. Етикетът ще показва информация за твърдението, автора на твърдението и извършената на това твърдение проверка.“

Fact Check обаче няма да се появява под всеки резултат, а понякога на същата страница може да попаднете на информация, проверена от различни организации, които достигат до различни заключения относно нейната достоверност. От Google подчертават, че не те извършват тези проверки и че целта е хората да могат да правят информиран избор, като са запознати с нивото на консенсус относно дадено твърдение и заключенията на различни източници.

Какво ново