Capture222Асоциацията на печата във Великобритания (Press Association) е спечелила финансиране от Google в размер на 706 000 евро за проект, при който компютри ще създават по 30 000 новинарски материала месечно за местни медии, съобщиха от организацията.

Проектът се нарича Reporters and Data and Robots (RADAR) и ще бъде осъществен в сътрудничество с Urbs Media – стартъп, който специализира в журналистика с данни.

RADAR е сред проектите, одобрени за финансиране в поредния кръг на Digital News Initiative – тригодишна инициатива, която Google започна преди две години, за да насърчи иновациите в журналистиката и така да помогне на медиите да оцелеят в епохата на цифровите технологии. За инициативата Google е заделил общо 150 милиона евро.

„Целта е RADAR да удовлетвори растящото търсене на последователна и базирана на факти информация за местните общности в подкрепа както на утвърдени регионални медии, така и на разширяващия се сектор на независими издатели, хиперместни издания и блогъри“, се казва в съобщение на Асоциацията на печата.

По проекта, който се очаква да започне в началото на следващата година, ще работи екип от петима журналисти. Те ще използват отворени бази с данни, поддържани от централната и местните власти, и шаблони за материали, за да създават автоматично истории по общественозначими теми като здравеопазване, престъпност и заетост.

„Вярваме, че партньорството ни с Urbs Media може да промени изцяло ситуацията за медиите във Великобритания и Ирландия“, казва Пийт Клифтън, главен редактор на Асоциацията на печата. „Във време, когато много издания изпитват търговски натиск, RADAR ще осигури на новинарската екосистема финансово ефективен начин за предлагане на проницателни местни истории, помагайки на хората да държат отговорни демократичните институции […] Способните журналисти ще продължат да бъдат жизненоважни в този процес, но RADAR ни позволява да впрегнем изкуствен интелект, за да достигнем обем от местни новини, който би бил невъзможен за постигане ръчно. Това е фантастична крачка напред за Асоциацията на печата.“