Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) и Google стартираха ново партньорство, целящо да подкрепи усилията за подобряване на медийната грамотност и противодействието на дезинформацията в България. Проектът стартира през юни 2023 г. и се фокусира върху две от ключовите инициативи на АЕЖ – първата в България специализирана платформа за проверка на фактите Factcheck.bg и sCOOL Media – национална двуезична платформа, която насърчава журналистиката и медийната грамотност в училищата в цялата страна.

„Развълнувани сме да изградим ново партньорство с Асоциацията на европейските журналисти – България, което ще се фокусира върху съдействие за разширяването на Factcheck.bg, проекта sCOOL Media и подкрепата на събитието Sofia Talks Media:Youth. Тези проекти се доближават до мисията ни в Google News Initiative за подкрепа на качествената журналистика и борба с дезинформацията, които са инструмент за едно устойчиво, демократично общество“, каза Елина Найденова, ръководител на Google News Partnerships за Централна и Източна Европа.

„Очаквам с нетърпение да подкрепим младите поколения да изградят добра основа на медийна грамотност като антидот срещу дезинформацията и като стъпка към бъдещия успех на новинарската екосистема в България. Като технологичен партньор очакваме да споделим опит и възможности за обучения, но също така да научим повече за това как да бъдем по-полезни на журналистите и новинарската общност в страната.“, добави тя.

С подкрепата на Google Factcheck.bg ще разшири екипа и дейностите си, осигурявайки редовни проверки на факти, разследвания на дезинформационни кампании и видеоклипове, които развенчават популярни манипулативни наративи. Екипът на АЕЖ-България ще организира и поредица от обучения, водени от Google News Lab, за дигитална проверка на факти за български журналисти, студенти и активисти.

Най-устойчивият подход за противодействие на дезинформацията е преподаването на медийна грамотност от ранна възраст. За съжаление, България е на дъното на всички страни от ЕС по равнище на  медийна грамотност на обществото, показва Европейският индекс за медийна грамотност от 2023 г. В отговор на това предизвикателство, Google ще подкрепи дългогодишните усилия на АЕЖ-България за преподаване на журналистика и медийна грамотност в класните стаи, давайки възможност на младите амбициозни журналисти да работят с квалифицирани обучители и редактори.

sCOOL Media ще разработи нова програма за проверка на фактите в дигитална среда за ученици от гимназиалния курс, която ще включва обучения в училища и образователни центрове в цялата страна. Младите дигитални детективи ще получат възможността да публикуват своята проверка на фактите в sCOOL Media.

За АЕЖ-България

АЕЖ-България обединява над 140 журналисти, работещи за всички видове медии: печат, телевизия, радио, уеб и различни независими онлайн проекти. Като член на международната АЕЖ, асоциацията е независим наблюдател за свободата на печата към Съвета на Европа. Нашата мисия е да подкрепяме свободната, независима и качествена журналистика в България чрез дейности за застъпничество и мониторинг, както и чрез предлагане на различни обучения и възможности за работа за общността на местните медийни професионалисти. АЕЖ-България успешно разработи два медийни продукта, насочени към насърчаване на медийната грамотност в страната: платформата за проверка на фактите Factcheck.bg и националната двуезична платформа за училищна журналистика sCOOL Media – и двата пионерски проекта в областта.

За Google News Initiative

Google News Initiative представлява най-голямата инициатива на Google да помогне на журналистиката да процъфтява в дигиталната ера. Чрез своите партньорства, програми и продукти Google News Initiative работи с хиляди организации по целия свят, за да подкрепи качествената независима журналистика, финансовата устойчивост и развитието на нови технологии, които стимулират иновациите. Google инвестира 300 милиона долара за три години, за да активизира тези сътрудничества и да постави основата за нови продукти и програми за разнообразен набор от редакции, за да облагодетелства цялата екосистема. Това включва подкрепа за развитие на лидерски умения по теми като потребителски приходи, реклама и данни, които са критични за бъдещето на новинарската индустрия. За повече информация посетете този линк.