Американската неправителствена организация Girl Rising предлага журналистически стипендии за момичета на възраст между 17 и 24 години, интересуващи се от въпроси, свързани с равенството между половете и климатичните изменения.

В рамките на годишната онлайн програма (юни 2022 г. – май 2023 г.) ще бъдат създадени журналистически материали, разказващи историите на момичета или жени, чиято работа е свързана със справяне с последиците от изменението на климата и на околната среда. Допускат се различни формати: статии и есета, кратки филми и видеоклипове, фото есета, комикси или подкасти.

Всяка одобрена участничка ще получи стипендия от 5000 щатски долара и може да кандидатства за допълнително финансиране на проектни разходи.

Журналистическите материали могат да бъдат изготвени на родния език, но е необходимо владеене на разговорен английски с цел кореспонденция и участие в периодични онлайн работни срещи. Опит в областта на журналистиката, литературата и разказването на истории ще се счита за предимство, но не е задължителен.

Крайният срок за кандидатстване е 10 март 2022 г.