Сътрудничеството с Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ започва през 2014 г. Редовните, годишни журналистически конференции и обучения за журналисти се превръщат в традиционна форма на коопериране между двете организации в периода 2015 – 2019 г., а именно конференцията „Иновативна журналистика: Работа с данни, дигитални инструменти за журналистически разследвания и верификация на съдържанието от социалните медии“ (2015 г.); обучение „Кой стои зад медиите?“ (2016 г.); конференция и обучения „Европа срещу дезинформацията: реална заплаха ли е кривата краставица за европейския проект“ (2017 г.), конференция „(Р)Еволюция в журналистиката: Медийни иновации в Централна и Източна Европа“ (2018 г.); конференция „Журналистика в търсене на решения“ (2019 г.).

Темата за новия журналистически жанр, който представя работещи решения като отговор на съществуващи проблеми, прераства в обявяването на журналистическа стипендия под надслов „Да погледнем отвъд проблемите“, съвместно с Transitions Online. В допълнение към финансирането, екипът на АЕЖ-България осигури и менторство на шестимата журналисти, чиито идеи за материали бяха селектирани от журито на конкурса.

Друга обща инициатива, подкрепяща създаването на качествени журналистически текстове през 2020 г., е поредицата „Хроники на инфодемията“, посветена на различни посегателства срещу истината в контекста на пандемията от COVID-19. Под редакцията на екип от АЕЖ-България в рамките на рубриката бяха публикувани общо 16 журналистически материала на български и английски език. Поредицата продължава и през 2021 г. 

Ограничените възможности за събития на живо през 2020 г. родиха идеята за първия онлайн подкаст фестивал в България, който представи редица създатели и водещи на международни и български подкаст програми. Петдневната програма от разговори, дискусии и обучения привлече публика дори отвъд океана. Амбицията на екипа ни е фестивалът да се превърне от виртуален и в присъствен.