fredoom hПрез 2017 г. демокрацията е преминала през най-сериозната си криза от десетилетия, защото съставните ѝ елементи – гаранции за свободни и честни избори, права на малцинствата, свобода на печата и върховенство на закона – са били поставени под натиск в различни точки на света.

Това е основният извод от тазгодишния доклад „Свободата по света“ на неправителствената организация Freedom House.

За последните 12 месеца нивото на политически права и граждански свободи се е понижило в 71 страни, докато напредък е отбелязан в едва 35 държави. По този начин нивото на свобода в световен план отчита спад за дванайста поредна година.

Обезпокоителни тенденции се наблюдават в различни точки на земното кълбо, но може би най-шокиращо е постепенното оттегляне на САЩ от ролята ѝ на защитник на демократичните свободи, пишат авторите на доклада. Те посочват, че този процес набира скорост след встъпването в длъжност през януари 2017 г. на президента Доналд Тръмп, който оттогава насам подкопова устоите на демокрацията и на думи, и на дела.

След като проучва нивото на политически права и граждански свободи, Freedom House дава оценка на всяка страна от 0 (най-малко свобода) до 100 (най-много свобода). Според авторите на доклада към момента свободни са 45% от държавите в света, 30% са частично свободни, а останалите 25% не са свободни. Около 39% от хората по света живеят в условия на свобода, близо една четвърт са частично свободни, а за около 37% свободата е блян.

Нивото на свобода в България остава непроменено в сравнение с предходния доклад на Freedom House. С обща оценка 80 страната ни се нарежда сред свободните държави. Нивото на политически права и граждански свободи у нас е оценено с 2 при възможни оценки от 1 (най-много свобода) до 7 (най-малко свобода). Същевременно обаче медиите продължават да бъдат „частично свободни“.

Наред с България, в групата на свободните държави попадат почти всички европейски страни, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Индия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и още няколко държави от Централна и Южна Америка, Африка и Азия.

Като частично свободни се оценяват Македония, Косово, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Украйна, Молдова, Грузия, Армения, Йордания, Пакистан, Бангладеш, Индонезия, Малайзия, Мексико, Колумбия, Еквадор, Парагвай, Боливия, Нигерия, Мароко и още няколко държави в Централа Америка, Азия и западните и източните части на Африка.

Групата на несвободните държави обхваща мнозинството от държавите в Азия и Африка, наред с Русия, Беларус, Турция, Куба и Венецуела. Въпреки че не е отделна държава, към тази група е добавен и Крим.

Целия доклад на Freedom House можете да прочетете тук.