#FreeAndreiAndIrina

Година след задържането на беларуския журналист Андрей Александров и неговата партньорка Ирина Злобина организациите за защита на свободата на словото Index on Censorship, ARTICLE 19 стартираха кампания, която призовава за незабавното им и безусловно освобождаване. Асоцияцията на европейските журналисти (АЕЖ-България) се присъединява към инициативата. Андрей и Ирина са зад решетките от 12 януари 2021 г., когато бяха задържани и хвърлени в затвора заради защитата на основни човешки права.

Андрей Александров, журналист и защитник на човешките права, дългогодишен член на Асоциацията на европейските журналисти, работил както в Index on Censorship, така и в ARTICLE 19, днес е изправен пред обвинения в „държавна измяна“. Обвиненията произтичат от твърдения, че той е платил глобите на журналисти и протестиращи, задържани по време на продемократичните протести, предизвикани от силно оспорваните президентски избори през 2020 г. Беларуските правоприлагащи органи погрешно приравняват това с финансирането на незаконни протести. Ако бъде признат за виновен, Андрей ще бъде осъден на до 15 години затвор.

„Благодарение на теб и на други добри хора моята съвест е чиста“, пише той на свой приятел през миналата година.

Партньорката му Ирина също беше задържана „по подозрение за финансиране на протестни дейности” и оттогава е обвинена в „организиране и подготовка на действия, грубо нарушаващи обществения ред”. Заплашват я до три години затвор.

„Поканихме журналисти, защитници на правата на човека и свободата на медиите, както и приятели на Андрей и Ирина, да запишат кратки видео съобщения в рамките на кампанията. Тези видеоклипове ще бъдат споделени в социалните мрежи. Като бивши колеги на Андрей, ние искаме колкото се може повече хора да научат какви невероятно мили и щедри хора са той и Ирина и да разберат необяснимата несправедливост, пред която са изправени и двамата от страна на беларуските власти“, се казва в съобщението на ARTICLE 19 и Index on Censorship.

Призоваваме ви да ни помогнете в призивите за тяхното незабавно и безусловно освобождаване:

  • Подпишете петицията за незабавно и безусловно освобождаване на Андрей и Ирина.
  • Споделете публикациите от кампанията на ARTICLE 19 и Index on Censorship в социалните мрежи.
  • Използвайте хаштаговете #FreeAndrei, #FreeIrina, #FreeAndreiAndIrina, за да публикувате съобщения в тяхна подкрепа.

#FreeAndreiAndIrina