FotoEvidence ще си партнира с World Press Photo Foundation

169

FotoEvidence Book Award winnersОрганизацията FotoEvidence, в която българският фоторепортер Светлана Бахчеванова е съосновател, и World Press Photo Foundation ще реализират съвместно годишния конкурс за документална фотожурналистика FotoEvidence Book Award. Новото име на инициативата е FotoEvidence Book Award with World Press Photo.

Всяка година конкурсът отличава един фотограф, който чрез творчеството си демонстрира смелост и ангажираност в търсене на социална справедливост. Проектът, с който победителя участва в конкурса, се публикува като книга с помощта на FotoEvidence.

FotoEvidence е основана през 2010 в САЩ от дългогодишния фотожурналист Светлана Бахчеванова и американския социолог, фотограф и писател Дейвид Стюарт. Тяхната цел е да фокусират общественото внимание върху потъпкването на човешките права, несправедливостта и насилието в различни точки на света с убеждението, че фотографите могат не само да променят начина, по който се възприемат събитията, но дори и да повият на хода на историята. Базираната в Амстердам World Press Photo Foundation пък организира един от най-престижните конкурси за фотожурналистика, съпътстван от серия изложби на отличените творби в различни точки на света, които привличат общо четири милиона посетители всяка година.

Благодарение на сътрудничеството между двете организации, победителят в новото издание на конкурса и още двама финалисти ще имат възможността да представят фотографиите си на изложбата World Press Photo Exhibition в Амстердам през 2018 г. Там ще бъде и премиерата на книгата на победителя, която впоследствие ще бъде част от пътуващата изложба World Press Photo Exhibition. През есента на 2018 г. FotoEvidence ще организира специална изложба с творбите на победителя и финалистите в конкурса в Ню Йорк. Победителят ще получи и покана за участие в EXPOSE – еднодневна работилница, в рамките на ще сподели опита си със студенти и ще им даде обратна връзка относно техни дългосрочни проекти.

„Във FotoEvidence сме развълнувани от новото ни партньорство с World Press Photo Foundation заради споделената ни отдаденост към високи постижения и нови инициативи в областта на документалната фотография и фотожурналистиката“, заяви Светлана Бахчеванова в съобщение до медиите. „След седем години и 16 книги, издадени от FotoEvidence, с FotoEvidence Book Award with World Press Photo очакваме да достигнем световна аудитория, да затвърдим мисията си да подпомагаме социалната справедливост и да увеличим подкрепата си за фотографи, които демонстрират кураж и отдаденост към опазването на човешките права.“

Ларс Бьоринг, управляващ директор на World Press Photo Foundation, също привества партньорството с FotoEvidence.

„World Press Photo Foundation разширява всичките си дейности и като част от това сме решени повече от всякога да подкрепяме визуална журналистика, която [допринася] за социална справедливост“, каза Бьоринг. „Осъзнаваме, че книгите с фотографии, които засягат тези теми, заемат специално и предизвикателно място на пазара и искаме да покажем тези творби пред световната ни публика. FotoEvidence Book Award with World Press Photo ще надгради върху отдадеността на Светлана [Бахчеванова] и екипа ѝ и ще ни помогне да изпълняваме по-ефективно общата ни мисия.“

Кандидатстването за участие в следващото идание на FotoEvidence Book Award with World Press Photo вече започна, като крайният срок е 15 декември 2017 г. Победителят и финалистите ще бъдат обявени на 7 февруари 2018 г.

Подробна информация за конкурса и начина на кандидатстване ще намерите тук.

Светлана Бахчеванова има дългогодишен опит като фотожурналист с изявен интерес към защитата на човешките права, който се появява, докато живее под диктатурата на Българската комунистическа партия (БКП). След рухването на комунистическия режим през 1989 г. Бахчеванова става главен фотограф на в. „Демокрация“, първия опозиционен вестник в страната. Седем години по-късно оглавява фото отдела на Българската телеграфна агенция (БТА). Отразява прехода към демокрация в България, Словения и Литва, войните в Косово и Босна и Херцеговина, разпадането на Съветския съюз и революцията в Румъния. През 2001 г. заминава за Ню Йорк, където през 2010 г. съосновава FotoEvidence, за да продължи да осветлява случаи на погазване на човешки права с помощта на фотографията.

Автор: Даниел Пенев