Screen Shot 2018-02-23 at 6.44.00 PMЕдна от основните функции на журналистиката е да предлага на хората повече или по-малко сложна информация в компресиран вариант и на достъпен език, така че те да могат да правят информиран избор по важни за тях въпроси. В епохата на цифровите технологии, които правят възможно създаването и разпространението на информация милиони пъти по-бързо и лесно в сравнение с допреди няколко десетилетия, тази задача на журналистиката става едновременно по-важна и по-трудна за изпълнение.

За да облекчат работата на журналистите и редакторите, агенцията за визуализация на данни Kiln и Google News Lab обединиха усилия и създадоха Flourish – платформа, която помага на медии и компании да създават графики, с които да предлагат добавена стойност на своите читатели и клиенти.

Kiln и Google News Lab започнаха работа по Flourish през 2017 г. и малко по-късно през годината проектът спечели приза „Стартъп за новини“ на Глобалната редакторска мрежа (Global Editors Network). Наскоро те пуснаха официалната версия на платформата.

Използването на една и съща графика с различни данни обикновено изисква технически познания и отнема време. Flourish улеснява този процес, тъй като журналистите могат да създават интерактивни изображения с данни независимо от техническите си познания и да разработват материали, базирани изцяло на данни, организирани по привлекателен начин. Графиките могат да бъдат използвани многократно – или чрез директно вмъкване в съответния сайт, или след сваляне в SVG формат.

Създателите на Flourish са осигурили и видео уроци, които допълнително улесняват желаещите да използват услугата.

Благодарение на сътрудничеството между Kiln и Google News Lab, медиите могат да се възползват от платформата безплатно.

Подробна информация за Flourish ще намерите тук.

Материалът е изготвен на базата на статиите Flourish helps journalists create easy data visualizations и Flourish wins GEN Startup for News 2017