Faktisk: Норвежкият отговор на фалшивите новини

97

indexВ преследване на нови читатели, зрители и слушатели, както и на потенциални рекламодатели, медиите често са склонни да си подливат взаимно вода, вместо да си помагат. Докато мнозина журналисти, редактори и продуценти приемат този начин на работа за съвсем естествен и едва ли не неизбежен, с новия си съвместен проект за проверка на факти четири норвежки медии доказват, че ефективното сътрудничество между медии е не просто възможно, а все по-необходимо.

През миналата есен VG и Dagbladet, два от най-четените вестници в Норвегия, започват да проучват възможността да си партнират в посока проверка на факти. Месец по-късно малък екип, съставен от журналисти, програмисти и дизайнери на двете организации, започва работа по проекта Faktisk. През пролетта към тях се присъединяват NRK (норвежката обществена медия) и TV 2 (най-голямата частна телевизия в страната).

Faktisk е съвместна платформа за проверка на факти, създадена като независима организация с нестопанска цел. В рамките на проекта, който стартира официално през юли, екип от осем души, ръководен от главния редактор Кристофър Егеберг, проверяват истинността на публични твърдения, включително в социалните мрежи. Засега екипът включва представители на четирите медии основателки на платформата, но към него могат да се присъединят журналисти и от други медии.

Резултатите от проверките на факти се публикуват на сайта на Faktisk. Разпространяват се още през Facebook, Twitter и NTB (норвежката национална новинарска агенция), така че останалите медии в страната да могат да ги използват в работата си.

„Важно е да не подценяваме фалшивите новини, но в същото време трябва да се фокусираме върху нещата, които изграждат доверие, а проверката на факти [е съставна част от] журналистиката, която изгражда доверие“, казва Хелйе Солберг, председател на борда на Faktisk, в интервю за Journalism.co.uk. „Faktisk функционира като софтуер с отворен код, който позволява неограниченото използване и разпространение на структурата и съдържанието [на платформата].“

На сайта на Faktisk проверените твърдения могат да бъдат филтрирани на базата на категории като „частично вярно“ или „напълно погрешно“, теми или автор на твърдението. Всяка статия представя контекста, в който е направено твърдението, доказателства и данни, довели до заключението на екипа, и реакцията на обществената фигура, направила твърдението, след публикуването на опровержението.

Faktisk ще играе важна роля по време на парламентарните избори в Норвегия през септември, но съоснователите на платформата имат амбицията да я поддържат и развиват в дългосрочен план. Солберг споделя, че благодарение на VG, Dagbladet, NRK, TV 2 и няколко фондации, към момента Faktisk разпога с бюджет от 10 милиона норвежки крони (около 975 000 евро), който ще гарантира съществуването на платформата за повече от година. Четирите медии също така са се ангажирали да подкрепят инициативата с общо по един милион норвежки крони (97 500 евро) годишно от 2018 г. нататък, като ще търсят и допълнително външно финансиране. Според Солберг Faktisk ще има най-сериозни шансове да просъществува под формата широко обединение.

Въпреки че са конкуренти на норвежкия медиен пазар, VG, Dagbladet, NRK и TV 2 съумяват да си сътрудничат, като се придържат към определени критерии. Солберг описва Faktisk като „проект с общи ползи“, за чието пълноценно функциониране всеки от основателите трябва да допринася с финансови ресурси или определения умения.

„Агрументите в подкрепа на необходимостта от сътрудничество са по-силни отвсякога“, посочва Солберг. „Нужни са много ресурси, за да разработваш нови проекти и да навлизаш на нови пазари, и не можем да го правим сами или пък във всяка ситуация. Трябва обаче да имате ясни стратегически цели и да можете да се адаптирате в процеса на работа, а особено при съвместен проект трябва да бъдете прозрачни и честни относно това, което се случва.“

Екипът на Faktisk вече мисли за усъвършенстване на платформата. Засега публикуват предимно текстове, но след присъединяването към платформата на видео журналист по-късно този месец ще се стремят да представят резултатите от проверките си във визуален формат, който да да привлича интереса на хората, които четат новини на мобилните си устройства. Екипът обмисля и начини за измерване на ефекта на извършените проверки според конкретни цели и показатели.

„Нашият съюз подчертава факта, че предизвикателствата, пред които сме изправени, са толкова фундаментални, че трябва да работим заедно, и ние сме уверени, че можем да направим и двете: да се конкурираме и да си сътрудничим“, обобщава Солберг.